Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gedrag 14 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom wil mijn puber niet douchen?

Sommige ouders krijgen hun kinderen maar niet van die badkamer af, terwijl andere ouders hun puber met geen mogelijkheid onder de douche krijgen. Als jij bij die laatste groep hoort wil je even verder lezen. Dit zijn namelijk de echte redenen waarom pubers niet willen douchen.

Voor je je puber de badkamer opstuurt, wil je er wellicht even bij stilstaan wáarom je kind niet wil douchen. Hier kunnen namelijk een aantal redenen achter zitten .

Redenen waarom pubers niet willen douchen

Nare luchtjes, pestgedrag of slechte hygiëne: wanneer je puber niet doucht kan dat grote gevolgen hebben.

1. Onwetendheid

Sommige pubers begrijpen niet waarom ze moeten douchen. Misschien was het op hun zevende levensjaar nog niet zo’n ramp als ze het douchen een keertje wilden overslaan, maar wanneer ze in de puberteit komen kan het grotere gevolgen hebben.

Sommige pubers vinden het moeilijk om de overgang van kind naar volwassenen op te merken. Dat is natuurlijk niet zo gek. Hormonaal gebeurt er heel wat in hun lichaam, en het kan moeilijk zijn om hun lichaam opeens als een ‘volwassen’ lichaam te verzorgen. Ook pubers die wél douchen kunnen vergeten om daadwerkelijk zeep te gebruiken, en zullen na een douchebeurt dus nog altijd niet fris ruiken.

2. Uitstelgedrag

Pubers hebben andere prioriteiten. Ze spelen liever een videogame, of spreken met vrienden af. Daarbij zijn pubers een kei in het uitstellen van (belangrijke) taken, en kunnen het douchen dan ook probleemloos uitstellen.

Het kan natuurlijk zijn dat je puber ‘gewoon’ lui is, en geen zin heeft om onder die douche te staan. Nu zal douchen misschien voor volwassenen niet veel energie vragen, maar een opgroeiende puber zal daar anders naar kijken.

3. Mentale gezondheid

Een andere reden waarom je puber niet wilt douchen is omdat ze er geen zin in hebben. Dat klinkt misschien alsof ze laks zijn, maar er kan een andere reden achter zitten. Zo kunnen pubers er mentaal doorheen zitten, stress ervaren of depressief zijn. Hygiëne is dan het laatste waar ze mee bezig zijn.

Wat je kunt doen als je puber niet wilt douchen

Wanneer je kind depri is en zichzelf verwaarloosd, heeft het geen zin om een bus deodorant voor hun slaapkamerdeur te zetten. Ook grapjes over hun vette haren gaan niet helpen. Wat je wel kunt doen:

Ga het gesprek aan

Het kan misschien ongemakkelijk zijn, en je puber zal er waarschijnlijk geen zin in hebben. Maar toch is het belangrijk om het gesprek met je puber aan te gaan. Ben direct en vertel zonder oordelen waarom het belangrijk is dat ze douchen én zeep gebruiken.

Benoem de problemen

Informeer je pubers over de mogelijke problemen van een slechte hygiëne. Zo kunnen zij niet alleen te maken hebben met lichamelijke klachten zoals infecties, maar het kan ook gevolgen hebben voor hun sociale leven. Nare luchtjes kan er bijvoorbeeld zelfs toe leiden dat kinderen gepest worden.

Maak (strengere) regels

Vooral wanneer je puber niet wilt douchen omdat ze het telkens uitstellen, kunnen strengere regels een oplossing zijn. Maak het douchen onderdeel van hun dagelijkse routine, en zorg ervoor dat die regels worden nageleefd.

Prepuberteit: wat is het en hoe ga je ermee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.