Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 21 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op regelvrije opvoeding in Opvoeden doe je zo: ‘Dan kunnen jullie lekker een sigaretje en een drankje doen’

De vierde aflevering van het programma Opvoeden doe je zo was gisteravond weer te zien op RTL4. Onder leiding van presentator Robert ten Brink, zelf vader van vijf dochters, en opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens geven acht gezinnen een kijkje in hun opvoedstijl. Anne-Marie geeft haar pedagogische kijk op de manier van opvoeden van de ouders. We zien dit keer welke gezinnen doorgaan naar het ultieme weekend in Frankrijk.

De regelvrije opvoeding is zoals gezegd regelvrij. Zo doen ouders Niels en Wendy er niet moeilijk over dat de twee jonge meisjes games spelen die geschikt zijn voor 16 of zelfs 18 jaar of ouder. Vader Niels speelt gewoon lekker mee. Ook roken de ouders waar de kinderen bij zijn en de kinderen schelden tegen elkaar en de ouders. De kast met snoep is altijd binnen handbereik en schermtijd speelt ook geen rol in dit gezin. Het idee achter deze opvoedstijl is dat de kinderen zelf keuzes leren maken.

Vader Robert van de open minded opvoedstijl reageert: “Zo komt het een beetje op mij over: dat de kinderen kunnen doen wat ze willen, dan kunnen jullie lekker een sigaretje en een drankje in de tuin doen.”

Dit vinden de kijkers van regelvrij opvoeden:

De eerste Opvoeden doe je zo opdracht: schermtijd

De eerste opdracht staat klaar: de kinderen en de ouders mogen 24 uur niet op een scherm zitten. Hoe pakt dit uit voor de verschillende gezinnen? De achtjarige J’Noah van alleenstaande moeder Zeneguy (gestructureerde opvoedstijl) reageert: “De makkelijkste opdracht die ik ooit in mijn leven heb gekregen!” En dat was het ook, want moeder Zeneguy vertelde na de opdracht dat het voor haar zoontje heel fijn was om die tijd met haar door te brengen. Voor haar viel het echter wel tegen, omdat ze het gevoel had dat ze haar zoontje de hele tijd moest vermaken.

Ook de andere gezinnen brachten het er goed vanaf en niemand leek verder heel veel moeite te hebben met de opdracht. Het gedisciplineerde gezin heeft überhaupt geen televisie in huis, omdat dit volgens moeder Inge geen meerwaarde heeft. Vader Johannes vertelt dat de kinderen wel YouTube mogen kijken, maar dan alleen filmpjes over klassieke muziek.

Vader Variano van de Surinaamse opvoedstijl vertelt over de manier van opvoeden: “Ouders zijn de baas en de kinderen moeten volgen.” Moeder Wendy van de regelvrije opvoedstijl reageert: “Ze mogen dus wel praten, maar alleen op commando van jullie?”

Kijkers vinden daar wat van:

Gaan de ouders die regelvrij opvoeden door naar Frankrijk?

In de volgende aflevering zien we de drie uitgekozen opvoedstijlen in Frankrijk. Dan gaan ze een weekend lang elkaars kinderen opvoeden met hun eigen opvoedstijl en daar zijn we erg benieuwd naar.

Opvoedstijlen opnieuw tegenover elkaar in Opvoeden doe je zo: ‘Hoezo moeten ze water drinken?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.