Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 7 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Ruth reist met haar zoon de wereld rond: “De wereld is zijn school”

Je moet het maar durven; alles wegdoen, je zevenjarige kind voor altijd van school halen en samen met hem de wereld rondreizen. Ruth Johnston deed het. Zij is ervan overtuigd dat haar zoon Louis meer leert tijdens deze wereldreis, dan van het zitten in de schoolbanken.

“De wereld is zijn school“, zegt de 58-jarige Australische, die samen met haar inmiddels 15-jarige zoon al meer dan 65 landen heeft bezocht.

Hoe het begon

“In 2011 had ik een groot huis en twee banen om de hypotheek en de rekeningen te betalen,” vertelt Ruth. “Ik werkte vanuit mijn kantoor thuis terwijl Louis op z’n kamer speelde. Ik was mijn kind nauwelijks aan het opvoeden, we zagen elkaar nauwelijks. Dat moet anders kunnen besloot ik.”

Verhuizen met jonge kinderen: zo bereid je ze er op voor

Verslaafd aan avontuur

Ruth die zelf erg van reizen houdt, besloot alles te verkopen en haar toen zevenjarige zoon van school te halen om samen op wereldreis te gaan. In 2012 verlieten de twee Australië. Veel familie en vrienden hadden verwacht dat Ruth en Louis wel weer terug zouden komen na een paar maanden, maar de twee zijn inmiddels verslaafd aan het avontuur. Geld is geen issue; moeder en zoon leven van 25 dollar per dag en nemen waar mogelijk hulp of giften aan en slapen vaak bij iemand op de bank.

Wow: 7 opmerkelijke opvoedgewoontes van over de hele wereld

Wereldscholing

In eerste instantie nam Ruth schoolboeken mee voor Louis, maar deze gooide ze al snel in de prullenbak. “We hebben geprobeerd om iedere avond huiswerk te maken, maar na een dag reizen, dorpen bezoeken en historische plekken ontdekken, was Louis uitgeput.” Nu pakt Ruth het anders aan. Rekenen wordt bijvoorbeeld geoefend door het omrekenen van munteenheden en aardrijkskunde door het samen plannen van de volgende reis naar een ander land. Alleen voor Engels en wiskunde openen ze af en toe nog een boek.

Achterstand

Ruth maakt zich geen zorgen dat Louis een achterstand oploopt qua leren. Sterker nog, ze is er van overtuigd dat hij de hoogste cijfers zou halen op school. Het bewijs? De twee kwamen tijdelijk terug in Australië en Louis vanwege de verlenging van hun paspoorten en daar ging Louis een week lang naar school. “De docenten waren stomverbaasd over zijn kennis. Hij heeft wat testen gedaan en scoorde alleen maar tienen. Louis is het bewijs dat wereldscholing werkt.”

Blog

Natuurlijk zijn er ook mensen die zich afvragen of Ruth wel goed bezig is.  Wereldscholing is nogal een controversiële versie van onderwijs tenslotte. Ruth heeft hier geen boodschap aan. Ze hoopt juist vooral om andere – vooral single – ouders te inspireren hetzelfde te doen. Dit doet ze onder andere door het bijhouden van een blog met hun ervaringen. Dus mocht je op gedachten zijn gebracht…

Puber vermist: “Ik liep niet weg. Ik ging ergens naartoe”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.