Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Ouders 20 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Wow: 7 opmerkelijke opvoedgewoontes van over de hele wereld

Ieder land kent zijn eigen tradities en gewoontes – ook als het om de opvoeding van kinderen gaat. Als je een kijkje over de grens neemt, kom je een aantal opmerkelijke opvoedgewoontes tegen. Ze zullen je mond doen openvallen – van schrik, verbazing of jaloezie.

Dit zijn de meest aparte opvoedgewoontes uit het buitenland

Heb jij hier wel eens van gehoord?

1. In Scandinavië doen baby’s een dutje in de buitenlucht

Scandinaviërs hebben een grote liefde voor friluftsliv (ofwel: het buitenleven). Het is dan ook de normaalste zaak van de wereld als een baby een dutje doet in de frisse lucht – ook op straat bij een restaurant of supermarkt. Buiten slapen zou voordelen voor de gezondheid hebben. In het daglicht maakt het lichaam namelijk meer vitamine D aan – wat goed is voor de weerstand, botten en tanden.

2. In Finland krijgen kinderen veel pauzes op school

De Finse leerlingen krijgen na iedere les van 45 minuten een kwartiertje pauze. Ze kunnen op dit moment even flink uitrazen in de buitenlucht. De hersenen krijgen op deze manier ook de tijd om de nieuwe informatie te verwerken. En dat zorgt er weer voor dat de kinderen zich beter kunnen concentreren tijdens de volgende les!

3. In China gaan kinderen ontzettend laat naar bed

De meeste kinderen in China liggen pas tussen 22.00 en 23.00 uur in bed. Dit komt doordat de kinderen het meestal nog druk hebben met huiswerk en buitenschoolse activiteiten. De prestatiedrang in China ligt enorm hoog.

Van Frankrijk tot Japan: zo zien de bedtijden eruit van kinderen over de hele wereld

4. In China wordt er vroeg begonnen met de zindelijkheidstraining

In China kan de zindelijkheidstraining niet vroeg genoeg beginnen. Zodra een kind ongeveer vier maanden oud is, wordt de luier omgeruild voor een broekje met een open kruis. Als de nood hoog is, kan het kind het zo laten lopen – ook midden op straat. Het werkt blijkbaar wel, want de meeste Chinese kinderen zijn al tussen de 12 en 15 maanden zindelijk.

5. In Japan gaan kinderen al op jonge leeftijd alleen op pad

In Japan wordt er niet raar opgekeken als een 4-jarig kind in z’n eentje in de metro zit of door de supermarkt loopt. Het is in dit land heel normaal om jonge kinderen zelfstandig op pad te sturen – ook voor een boodschapje. De Japanse ouders vinden het belangrijk dat hun kroost zo snel mogelijk zelfstandig en verantwoordelijk wordt.

6. In Liechtenstein gaan kinderen vanaf 7 jaar naar school

In Nederland beginnen de kinderen op 4-jarige leeftijd met school, maar in Liechtenstein blijven de kinderen iets langer onder moeders vleugels. Ze starten misschien later met school, maar dit lijkt geen invloed te hebben op de kwaliteit van de leerprestaties.

Net begonnen op de basisschool en nu al ‘schoolziek’: wat als de eerste schooldagen van je kind een drama zijn?

7. In delen van Afrika worden kinderen door een complete gemeenschap opgevoed

In bepaalde delen van Afrika wordt het opvoeden van een kind niet alleen aan de ouders overgelaten, want er zijn genoeg mensen die een handje willen helpen. In Congo en Kenia is het bijvoorbeeld niet ongewoonlijk om de borstvoeding met andermans kind te delen.

8. In Frankrijk worden moeilijke eters niet getolereerd

De kinderen in Frankrijk hoeven niet aan te komen met een ‘lust-ik-niet’, want er wordt gewoon gegeten wat de pot schaft. Er is geen alternatief voor moeilijke eters! De Fransen hebben een grote passie voor eten – en dat wordt er met de paplepel ingegoten.

Kun je voorkomen dat jouw kind een moeilijke eter wordt?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.