Tips om gaatjes in het gebit van je kind te voorkomen
Vanaf het moment dat er tanden en kiezen bij kinderen doorkomen, kunnen ze gaatjes krijgen. Als ouder zit je vast niet te wachten op gaatjes in het gebit van jouw kind met bijkomende pijn en hoge tandartskosten. Gelukkig zijn gaatjes in het gebit met de volgende tips makkelijk te voorkomen.
Gaatjes bij kinderen zijn vaak het gevolg van slecht tandenpoetsen in combinatie met het binnenkrijgen van veel suiker. De tanden worden vaak even vlug gepoetst in plaats van dat er echt tijd voor wordt genomen. Zeker als je kind vaak of veel suiker eet, kan je kind snel gaatjes krijgen.
Gaatjes herkennen in het gebit van je kind
Heb je het idee dat je kind een gaatje in zijn of haar gebit heeft? Ga met je kind naar de tandarts als het:
- Gevoelige tanden en vooral bij het eten van koud of warm voedsel last heeft.
- Constante zeurende pijn aan tanden of kiezen heeft.
- Een slechte adem heeft die na het poetsen van de tanden blijft.
- Opvallende witte of juist donkere plekken op een tand of kies heeft.
Tips om gaatjes in gebit te voorkomen
Met de volgende 5 tips zijn gaatjes in het gebit van je kind makkelijk te voorkomen.
1. Poets goed
Plan iedere dag minstens twee poetsmomenten: in de ochtend en in de avond. Laat je kind zijn of haar tanden zelf goed poetsen. Poets daarna de tanden van je kind na. Belangrijk is het om zeker één keer per dag (bij voorkeur in de avond) het gebit na te poetsen. Op die manier weet je zeker dat de tanden schoon zijn voordat je kind naar bed gaat.
2. Gebruik fluoride houdende tandpasta
Koop voor je kind een tandpasta met fluoride. Fluoride versterkt de tanden en daardoor worden de tanden minder snel aangetast door bacteriën die gaatjes veroorzaken. Laat je kind na het poetsen van de tanden de tandpasta uitspugen, maar laat het de mond niet naspoelen. Op die manier kan de fluoride die in de mond achterblijft zijn werk doen.
3. Minder suiker
Eten en drinken met veel suiker is erg slecht voor het gebit van je kind. Hoe meer suikers je kind binnenkrijgt, des te meer tandplak het krijgt. De bacteriën die in tandplak zitten zetten suikers om tot zuur en dat tast weer het tandglazuur aan. Het resultaat: een grotere kans op gaatjes.
4. Maximaal aantal eetmomenten
Elke keer als je kind iets eet of drinkt, dan wordt het gebit ‘aangevallen’ door het suiker dat in het eten of drinken zit. Probeer je kind daarom dagelijks maximaal zeven eetmomenten te geven, waarvan drie maaltijden en drie of vier tussendoortjes.
5. Tandartscontrole
Neem je kind vanaf zijn of haar derde jaar eens mee naar de tandarts. Daar leert je kind spelenderwijs om in een tandartsstoel te liggen en zich na te laten kijken door de tandarts. Ook kan een tandarts eventuele afwijkingen of gaatjes in een vroeg stadium ontdekken en preventieve maatregelen nemen. Daarnaast kan een tandarts je ook goed advies geven over het gebit van je kind.
https://www.jmouders.nl/het-verschil-tussen-caries-en-tanderosie/