Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Kinderen plakken hun mond ‘s nachts dicht: ‘Alles voor een mooie kaaklijn’

Je eigen mond dicht tapen. Waarom zou je het in godsnaam willen doen? Het heeft alles te maken met een nieuwe TikTok-trend. Een heleboel jongeren zijn er namelijk van overtuigd dat het dichtplakken van je mond veel voordelen heeft.

Je hoeft maar even door TikTok te scrollen, en je ziet de zogenaamde voordelen voorbij komen. Maar is het eigenlijk wel goed om ‘s nachts je mond dicht te plakken? Wij vinden het de hoogste tijd om deze trend onder de loep te nemen.

Mond dichtplakken

De reden waarom jongeren een rol plakband erbij pakken is simpel. Ze willen namelijk voorkomen dat ze ‘s nachts door hun mond ademen. Niet alleen gezondheidsredenen spelen een rol, maar ook schoonheidsidealen spelen mee: alles voor een mooie kaaklijn.

Gezondheidsredenen

TikTok-gebruikers raken niet uitgepraat over de voordelen van het dichtplakken van je mond. Zo zou het voorkomen dat je gaat snurken, of dat je ‘s nachts een droge mond krijgt. Ook zou het dichtplakken van je mond ervoor zorgen dat de slaapkwaliteit verbetert met als gevolg dat je uitgerust wakker wordt.

Kathleen Yaremchuck, een KNO-arts gespecialiseerd in slaapgeneeskunde bevestigt inderdaad dat het het ademen door je neus gezonder is dan het ademen door je mond. In een interview met Fatherly legt ze uit dat het ademenen door de neus ervoor zorgt dat de ingeademde lucht wordt verwarmd, bevochtigd en gereinigd alvorens de lucht in onze longen komt. Ook laat zij weten dat slapen met je mond open kan leiden tot snurken.

Yaremchuck legt uit dat er tal van oorzaken kunnen zijn voor het ademen door de mond. Het dichtplakken van je mond is echter niet de oplossing laat de KNO-arts weten. Zo kan een verkeerde manier van ademen te maken hebben met neuspoliepen, een scheef tussenwandje of er kan sprake zijn van een allergie. In dat geval kun je die tape maar beter achterwege laten, en heeft het meer nut om even langs een arts te gaan.

Ook in de wetenschap zijn er geen duidelijke tekenen dat het vastplakken van je mond daadwerkelijk helpt. Er is echter één onderzoek dat kan vaststellen dat een speciale pleister (met gaten!) kan helpen bij mensen die leiden aan slaapapneu. “Dit zou een mogelijke oplossing kunnen zijn bij volwassenen. Niet bij kinderen”, benadrukt Yaremchuck. Volwassenen zullen namelijk ‘s nachts de pleister kunnen verwijderen als ze moeite hebben met ademhalen, maar dit zullen kinderen niet zo snel doen. Haar advies is dan ook duidelijk: “Ouders, plak alsjeblieft de mond van uw kind niet dicht.”

Schoonheidsideaal

Daarbij kunnen esthetische redenen een rol spelen. Van neppe sproetjes van henna, tot aan verf om de kleur van je tanden te verbeteren… Je kunt het zo gek niet bedenken, of de schoonheidsidealen komen op social media voorbij.

Ook een strakke kaaklijn wordt als schoonheidsideaal gezien. Nu zullen volwassenen waarschijnlijk niet zo snel een schoonheidsideaal boven veiligheid verkiezen, maar bij jongeren kan die afweging anders uitpakken. Het ademen door de mond kan er volgens tandarts assistente Ronda Holman namelijk voor zorgen dat de vorm van je gezicht kan veranderen wanneer je door je mond ademt.

@the_airway_champion

Mouthbreathing has consequences #mouthbreathing #airwayhealth #greenscreen

♬ original sound – The Airway Champion ™

Dit is niet de enige bizarre TikTok-trend, hier vind je er namelijk nog veel meer.

Wedden dat jouw kinderen deze TikTok dansjes kennen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.