Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Saaiste klaslokaal van Nederland krijgt dankzij J/M Ouders een groene make-over: ‘Nu is het minder saai’

Afgelopen donderdag was dan zover. De klas van groep 6/7 van het Palet in Alphen aan den Rijn kreeg een totale groene make-over. Het klaslokaal was onlangs op J/M Ouders uitgeroepen tot ‘Saaiste klaslokaal van Nederland’. Uiteraard was J/M Ouders bij de make-over aanwezig.

J/M Ouders organiseerde onlangs samen met IVN Natuureducatie de ‘Saaiste klaslokaal van Nederland’-verkiezing. Van alle scholen die deelnamen verzamelden de kinderen (en ouders) van basisschool het Palet in Alphen aan den Rijn de meeste stemmen. Alle kinderen hielpen daar actief aan mee. Zo vertelt één jongen trots dat hij wel 200 stemmen heeft verzameld. “Bij familie, vrienden, buren en op de camping”, vertelt hij trots. De inzet van de kinderen van het Palet werd beloond, want met meer dan 6.000 stemmen waren zij de onbetwiste nummer één.

Een eigen plant

Daarmee won de klas van meester Matthijs een groene make-over voor hun saaie klaslokaal. “Dit betekent heel veel voor ons, eindelijk gaat er iets gebeuren!”, vertelde de enthousiaste meester eerder aan ons. En op 11 mei was het dan zover, IVN Natuureducatie bracht een bezoek aan het Palet en nam stapels dozen vol planten mee.

In de dozen zat een eigen plant voor ieder kind, die ze ook een naam mochten geven. Daarbij kwamen de creatiefste ideeën naar boven, zoals mister sliert en green power. Verder zaten er in de dozen nog een heleboel grotere planten. Deze werden geplant in grote houten plantenbakken of kregen een plaatsje op de kast of het bureau van meester Matthijs.

Minder saai

Ook kregen de kinderen een gastles over hun eigen binnenbos. Ze leerden hoe ze hun planten moeten verzorgen en waarom die planten in de klas eigenlijk belangrijk zijn. “Het zorgt voor meer zuurstof in de klas en het maakt het wat minder saai”, zegt een van de leerlingen.  Ook leerden de kinderen hoe ze straks stekjes kunnen maken van de grote planten, om zo nóg meer planten in de klas te krijgen.

Vervolgens mogen de kinderen zelf aan de slag om hun eigen plantje in een potje te zetten. De aarde vliegt daarbij in het rond, maar dat mag de pret niet drukken. Alle kinderen zijn namelijk enorm enthousiast over hun eigen plant.

Als alles klaar is, is het resultaat prachtig. Het saaiste klaslokaal van Nederland, mag zich nu met recht het groenste klaslokaal van Nederland noemen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.