Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Sanne zag haar dochter van 4 bijna verdrinken: ‘Haar slippers kwamen bovendrijven’

Het is misschien wel de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Je kind die in het water belandt zonder dat hij kan zwemmen. Toch zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Zo weet ook Sanne (28) die haar dochter van vier bijna zag verdrinken.

“Het is alweer een paar jaar geleden dat mijn vriend en ik met onze twee kinderen op reis waren in Amerika, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was een echte roadtrip en we trokken steeds van camping naar camping. Op een gegeven moment zetten we onze tent neer op een echte Amerikaanse camping. Het was een tussenstop, dus in de wijde omgeving was niet echt veel te beleven. Vandaar dat er weinig buitenlandse toeristen waren. Het waren vooral Amerikanen die kwamen om te jagen of vissen die hier zaten en dus waren wij, als jong Nederlands stel met twee kleine kinderen, een heuse bezienswaardigheid.

De camping had ik vooral gekozen omdat er een buitenzwembad was voor de kinderen, maar achteraf had ik dat misschien beter niet kunnen doen…

Een frisse duik

Na een lange rijdag in de verzengende hitte kunnen ze wel wat afkoeling gebruiken denk ik. Dus wij gaan met z’n vieren naar het zwembad. Het bad zelf stelt niet veel voor. Gewoon een rechthoekig diep bad, maar het is er wel druk. Het is duidelijk dat iedereen zin heeft in een frisse duik.

Het is bloedheet en ik voel me ongemakkelijk met alle ogen op ons gericht. Daarom wil ik alles even snel, snel doen. Wij omkleden, kinderen omkleden, maar dan moet mijn zoontje van zes plassen. ‘Ik ga wel’, zegt mijn vriend en hij loopt met mijn zoontje richting het toilet. Ik ben bezig de bandjes op te blazen voor mijn dochter, maar die zegt: ‘Ik moet ook!’ ‘Oke, loop maar gauw achter papa aan dan’, zeg ik. Ik draai me om en leg de bandjes neer, om mijn jurk uit te trekken. Mijn dochtertje loopt snel achter mijn vriend aan, maar is tegelijkertijd afgeleid door een paar Amerikanen die met een bal overgooien.

Mijn dochter gaat verdrinken!

Ik draai me terug naar het zwembad, en zie het gebeuren. Mijn dochter loopt te dicht bij de rand van het bad en stapt met één been in het zwembad. Ze verliest haar evenwicht en valt erin. Mijn hart staat stil, ze heeft nog geen bandjes om, mijn dochter gaat verdrinken! Terwijl ik ernaartoe ren zie ik haar spartelend naar beneden zakken en haar slippers komen bovendrijven. Wat in werkelijkheid een tiental seconden duurt voelt als uren. Ik spring erin en trek haar met een soort oerkracht bovenwater.

Sputterend komt ze boven en ik trek haar mee naar het ondiepe gedeelte. Ze hoest en ziet lijkbleek van de schrik. Mijn vriend die ook terug is gerend tilt haar op en slaat een handdoek om haar heen terwijl ik eruit klim. Een aardige Amerikaanse vrouw komt naast me zitten en zegt: ‘Good job, mommy.‘ Mijn hart zit nog in m’n keel en ik kan alleen maar mijn dochter heel dicht tegen me aandrukken. Voortaan doe ik de zwembandjes om vóórdat we naar het zwembad gaan.”

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je (anoniem) wilt delen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Secundaire verdrinking: dit zijn de symptomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.