Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Persoonlijke verhalen 16 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Marlies (45): ‘Mijn schoonmoeder weigert ons uit te nodigen voor Kerstmis, moet ik het wéér organiseren?’

Kerst is voor veel families een hele uitdaging qua organisatie. Zo ook voor Marlies (45), die baalt dat haar schoonmoeder haar nooit uitnodigt voor Kerstmis en twijfelt of zij het dan maar weer moet organiseren.

“Zeg me dat ik niet de enige ben, die opziet tegen Kerstmis. Want elk jaar is het weer geëmmer met mijn schoonfamilie: waar vieren we het? De familie van mijn man is best groot: hij heeft twee broers en zussen, die ook allemaal weer kinderen hebben – een gezelschap van in totaal 21 mensen. Nogal een club om in huis te hebben, en om voor te koken. Ik merk ook dat niemand heel erg happig is om daarin het voortouw te nemen zodra december in aantocht is. Dan is het ineens angstvallig stil in de familieapp en wordt het woord ‘kerst’ vermeden. Al komt het uiteindelijk altijd goed en werpt iemand zich op als vrijwilliger – en is Kerstmis best gezellig. Ik moet ook zeggen dat iedereen altijd wel voor wat lekkers zorgt, zodat je als organisator niet in je eentje tig rollades hoeft te braden, aardappels te schillen en chocoladetoetjes te maken.

Schoonmoeder zegt nee

Er is echter één persoon die zichzelf nooit als vrijwilliger aanbiedt, en dat is mijn schoonmoeder. Mijn man en ik zijn al twintig jaar samen, dus ik loop al heel wat jaren mee in zijn familie. Toegegeven: vroeger was kerst altijd bij mijn schoonmoeder – maar toen was het gezelschap ook nog stukken kleiner. Sinds de kinderen er zijn, valt het me op dat mijn schoonmoeder élke kerst onder een diner bij haar thuis uit probeert te komen. ‘Ik heb er de ruimte niet voor, dat past toch allemaal niet’, is steevast haar verweer. Maar hallo, het is niet alsof ik op een of ander groot landgoed woon, of zo. In onze doorzonwoning is het al druk met onze drie kinderen, laat staan als de hele familie van mijn man over de vloer komt. Ik vind dat dus vreselijk irritant.

Ik ben ook steeds aan het vergelijken. Zo heb ik het met drie kinderen en een fulltime baan behoorlijk druk, terwijl mijn schoonmoeder al lang en breed met pensioen is. Ze doet werkelijk élke dag waar ze zin in heeft, wat voornamelijk nietsdoen is. Dan kun je toch best een keer Kerstmis organiseren, toch? Ik vind het óók weleens fijn om ergens op visite te komen zonder iets te hoeven doen. En ik zeg niet dat dat ieder jaar hoeft, maar eens in de zoveel tijd is wel zo fair, vind ik.

Dilemma: zelf organiseren?

Zoals ik al zei: tot nu toe kwam het steeds goed, maar niet per se op een aangename manier. Het is altijd een last minute geregel waarbij steeds dezelfde mensen met de hand over het hart strijken en de organisatie op zich nemen – in de praktijk komt dat neer op mijn schoonzussen en ik. Ook dit jaar is het weer bal: het is al half december en kerst ligt nog niet vast. Ik vind dat niet alleen vervelend, maar ook stressvol. Eén van mijn aangetrouwde schoonzussen vindt dat blijkbaar ook, want die heeft voor het eerst uitgesproken dat de beurt aan onze schoonmoeder is en dat ze het zelf vertikt om kerst te organiseren.

Mijn schoonmoeder blijft naast haar standaard excuus angstvallig stil – ik denk dat ze stiekem hoopt dat iemand anders zich nog aanbiedt als host. En het erge is: dat gaat misschien nog gebeuren ook, want nu Kerstmis met rasse schreden dichterbij komt, neig ik ernaar om mijn huis maar weer beschikbaar te stellen – net als vorig jaar en twee jaar daarvoor. Mijn man wil het in elk geval wel, omdat hij geen zin heeft in familiegedoe. Maar moet ik dat wel doen, of moet ik – net als de rest – hard to get spelen en mijn schoonmoeder daarmee dwingen kerst bij haar te vieren? Of wachten tot een ander familielid het heft in handen neemt? Maar: wat als dat niet gebeurt en Kerstmis volledig in het water valt? Wat zeg ik dan tegen de kinderen, die juist enorm uitkijken naar de tijd met hun neefjes en nichtjes? Kortom: adviezen zijn welkom.”

Marlies: ‘Mijn man geeft meer aandacht aan mijn zoon dan aan mijn dochter’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.