Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Is jouw kind een schrijver in de dop? Doe mee met onze schrijfwedstrijd (en win te gekke prijzen)

Vanaf 5 oktober is het weer Kinderboekenweek, een week waarin we het kinderboek vieren en kinderen stimuleren om meer verhalen te lezen, luisteren en maken. Creativiteit en bezig zijn met verhalen tot je nemen is goed voor de ontwikkeling. Maar, zonder schrijvers geen verhalen! Daarom gaan wij, samen met Storytel, op zoek naar de nieuwe generatie schrijftalenten met onze schrijfwedstrijd.

Houdt jouw kind van schrijven en verhalen vertellen? Lees dan snel verder!

Schrijfwedstrijd J/M Ouders x Storytel

In samenwerking met Storytel organiseert J/M Ouders een unieke schrijfwedstrijd. Vanaf 5 oktober tot en met 19 oktober kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar hun eigen verzonnen verhalen insturen via [email protected]. De vier mooiste verhalen belonen wij dan met een jaar gratis Storytel én de kinderen mogen hun eigen verhaal komen inspreken in de Storytel studio’s in Amsterdam en worden begeleid door de audio specialisten van Storytel, zodat ze hun eigen luisterverhaal mee naar huis kunnen nemen. Een unieke ervaring!

Hoe schrijf je een verhaal?

Een verhaal schrijven lijkt misschien best ingewikkeld, maar eigenlijk kan ieder kind het. Wij geven graag een aantal tips om je op weg te helpen.

1. Rode draad

Bedenk eerst de grote lijnen en de rode draad van het verhaal en ga dan pas specifieker situaties uitdenken.

2. Bedenk de personages

Wie is de hoofdpersoon? En wie spelen er nog meer een rol in je verhaal? Schrijf de namen op en beschrijf de personages ook voor jezelf. Zo krijg je een concreter beeld van je karakters en zullen ze de lezer sneller aanspreken.

3. Het plot

Een goed verhaal heeft een verhaallijn met een begin, onverwachte wendingen en een eind. Al deze dingen bij elkaar noemen we een plot, hoe pakkender het plot, hoe beter het is. Dit doe je bijvoorbeeld door het personage pas aan het einde te laten slagen, of door opeens een ander einde te schrijven dan mensen verwachten. Dat heet een plottwist.

4. Beschrijf

Voor de lezer is het leuker wanneer je dingen zo beeldend mogelijk beschrijft. Denk aan hoe een landschap of persoon eruitziet of wat je personage voelt, ziet of ruikt.

Doe mee met onze schrijfwedstrijd

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen. Kinderen mogen zich hier natuurlijk door laten inspireren, maar het verhaal mag ook ergens anders over gaan. Wij zijn benieuwd naar alle mooie, fantasierijke, grappige en enge verhalen van kinderen!

Ben je tussen de 8 en 12 jaar oud en wil je mee doen? Het werkt als volgt:

  • Schrijf een verhaal van maximaal 1000 woorden.
  • Stuur uiterlijk 19 oktober je unieke verhaal in via [email protected].

De vier winnaars krijgen vóór 23 oktober bericht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.