Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 21 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Anja: ‘Ik steek mezelf in de schulden om dure Sinterklaascadeaus voor de kinderen te kopen’

De decembermaand is voor de meeste mensen één van de duurste van het jaar. Maar voor sommigen gaat het zo ver dat ze zichzelf voor deze maand flink in de schulden steken voor de sinterklaascadeaus bijvoorbeeld. Zo ook voor Anja (37).

In de schulden voor sinterklaascadeaus

‘Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Vanaf half oktober begint bij mij de stress, hoe kom ik aan die sinterklaascadeaus voor mijn kinderen? Ik speur het internet en de folders af naar aanbiedingen, maar de laatste paar jaar wordt het alsmaar duurder. Mijn kinderen zijn 9 en 11, een leeftijd waarin ze heel goed weten wat ze willen. Zo ook qua sinterklaascadeaus, en natuurlijk hebben ze daarbij een dure smaak. Vroeger kon ik prima wegkomen met een namaak versie van de Action, maar tegenwoordig trappen ze daar niet meer in. Het moet wel écht Lego of een échte Nerf zijn.

Een deel van het probleem zit hem in wat ze zien in hun omgeving. Toen wij namelijk een school uitzochten voor de kinderen wilden we een goede school. Dat klinkt misschien gek, maar ik wilde een school waar kinderen van wat rijkere mensen heen gingen. Ik denk dat ze zo meer kans van slagen hebben in onze samenleving. Op zich sta ik nog steeds achter die keuze. Ze zitten op een goede school en de meeste ouders hebben financieel niets te klagen. Het is ook echt geen school voor de rich and famous hoor, maar ik denk dat de gemiddelde ouder wel boven modaal verdient.

Waar ik dus nooit aan heb gedacht is dat kinderen natuurlijk altijd hetzelfde willen als hun vriendjes en vriendinnetjes. En ja, al die vriendjes krijgen voor Sinterklaas, kerst en hun verjaardag een enorme berg cadeaus. Maar dat is iets dat wij onze kinderen eigenlijk niet kunnen geven. Simpelweg omdat wij het helaas niet zo breed hebben.

Niet zo breed

Zelf ben ik helaas al een aantal jaar arbeidsongeschikt verklaard vanwege mijn gezondheid, en mijn vriend is stratenmaker en verdient dus ook geen geld als water. We kunnen prima rondkomen, maar geld voor luxe vakanties of bergen cadeaus hebben we niet. Omdat ik mijn kinderen alles gun, en niet wil dat ze zich anders voelen dan andere kinderen, probeer ik ze toch meer te geven dan ik eigenlijk kan.

Ik spaar het hele jaar een beetje voor de feestdagen, en koop regelmatig dingen in de afprijzing. Soms koop ik dingen via Marktplaats, maar alleen als ze er goed uitzien. Omdat ik ze niet het gevoel wil geven dat ze alleen maar tweedehands dingen krijgen. Verder koop ik dingen op afbetaling of met uitstel van betaling. En zo steek ik mezelf ook deze decembermaand weer flink in de schulden. Dat loopt al snel richting de paar honderd euro voor Sinterklaas en Kerst samen. Waar ik dan de rest van het jaar weer mee bezig ben, om het af te betalen.

Natuurlijk heb ik mijn kinderen vertelt dat wij het minder breed hebben dan die andere ouders. Dat begrijpen ze ook heus wel, maar ik wil ze toch zien stralen op die pakjesavond, en ik wil ze gelukkig maken. Misschien denk je dan, geluk draait niet om materiële zaken, maar probeer dat maar is aan een tiener uit te leggen…’

5 moeders vertellen hoeveel geld zij uitgeven aan Sinterklaascadeaus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.