Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 5 dec 2022
Leestijd: 1 minuut

Dit is wat een kind met dyslexie ziet

Maar liefst 5 op de 100 kinderen en volwassenen heeft dyslexie, ook wel woordblindheid genoemd. Iemand met deze aangeboren stoornis heeft hij moeite met lezen, schrijven en spellen. De Dyslexie Simulator maakt duidelijk hoe lastig lezen voor iemand met dyslexie is.

De website Github maakte de Dyslexie simulator, zodat mensen zonder dyslexie kunnen ervaren hoe het is om deze stoornis te hebben bij het lezen. Het programma is simpel gemaakt met Javascript, maar geeft goed weer hoe een tekst er voor iemand met dyslexie uitziet. De letters springen in het rond en net wanneer je bijna denkt te weten wat er staat, verspringt het woord weer.

Soorten dyslexie

Veel mensen met dyslexie zijn erg over de simulatie te spreken en zeggen dat dit goed weer geeft wat zij zien als ze naar een tekst kijken. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen met dyslexie, want er zijn verschillende vormen en mate van dyslexie. Zo zei een van de testpersonen met de stoornis: ‘Mijn dyslexie is meer ‘verticaal’, woorden en letters verspringen naar voorgaande en volgende regels’.

Hoe dan ook, is het interessant om eens een beeld te krijgen van wat een kind met dyslexie ziet als hij naar een tekst kijkt. En je snapt meteen dat lezen voor deze kinderen een pittige uitdaging is.

Bekijk hier de Dyslexie simulator

6 dingen die je nooit meer tegen de ouders van een kind met dyslexie moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.