Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Ouders 28 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Kinderen van single moeders ‘doen’ het even goed als kids met twee ouders

Doe je de opvoeding van je kind(eren) alleen, dan ben je meer dan eens een duizendpoot. Grote kans dat je als single moeder vaak denkt dat je tekort schiet en het allemaal niet goed doet. No worries, mama’s. Dat is namelijk allesbehalve het geval.

Uit nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat moeders die hun kinderen alleen opvoeden het nét zo goed doen als moeders die dit samen met een partner doen.

Single moeder

En niet alleen jij als alleenstaande moeder doet het goed, maar je kind ook. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die door één ouder worden opgevoed (bewuste keuze) zich net zo goed ontwikkelen als kinderen die door twee ouders worden opgevoed. Dit heeft alles te maken met de liefde die de kinderen krijgen.

Het onderzoek

Het onderzoek is gedaan door wetenschappers van VU Medisch Centrum Amsterdam. Zij hebben gekeken naar de opvoeding van alleenstaande moeders en heteroseksuele moeders die samen zijn met een man. Beide groepen hebben een kind tussen de achttien maanden en zes jaar oud.

Uit de resultaten is gebleken dat de kinderen van de alleenstaande moeders het net zo goed ‘doen’ als de kinderen die door twee ouders worden opgevoed. Onderzoekers hebben geen verschil kunnen vinden in emotioneel welzijn en ook hadden de beide groepen kinderen geen bijzondere gedragsproblemen.

Verschillende situaties

Dat kinderen die opgroeien zonder vader wel gedragsproblemen hebben en soms achterlopen in hun ontwikkeling, is vaak gebaseerd op onderzoek naar gezinnen die na de geboorte van een kind gebroken zijn. ‘Deze kinderen hebben te maken gehad met een conflict tussen hun ouders, en dat kan invloed hebben op hun ontwikkeling en gedrag’, verklaart Mathilde Brewaeys, één van de onderzoekers. ‘Dat komt dus niet alleen door het ontbreken van een vader, maar door de gebeurtenissen waardoor de vader in de opvoeding verdwijnt.’

Sterk sociaal netwerk

Ondanks dat moeders écht geen partner nodig hebben om een gelukkig en welvarend kind op te voeden, raadt Mathilde hen wel aan om zich vaak onder mensen te begeven die je kunnen steunen. ‘Een sterk sociaal netwerk is cruciaal en heel erg belangrijk. Daarom zou ik elke alleenstaande moeder aanraden om een kring van mensen om zich heen te verzamelen – een broer, zus, moeder, beste vriend(in) – waar je blind op kunt vertrouwen. Wees niet bang om om hulp te vragen.’

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.