Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gender 29 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe leg je niet de nadruk op stereotype genderrollen in de opvoeding?

Om je kind op te voeden tot een eigen, uniek volwassen persoon, is het belangrijk dat het de ruimte krijgt om te ontwikkelen op elk vlak. Zo ook de eigen genderidentiteit. Dat betekent: wie je kind is en hoe het zich voelt. De genderidentiteit kan anders zijn dan het geslacht.

Ook kan de genderidentiteit van je kind hetzelfde zijn als het geslacht, maar is bijvoorbeeld de genderexpressie (de manier waarop je kind zich kleedt of het haar draagt) anders dan de norm vanuit de maatschappij. Het is dan ook belangrijk om stereotype genderrollen in de opvoeding te vermijden.

Je kind heeft alle ruimte nodig om een eigen ik te ontwikkelen. Stereotype genderrollen in de opvoeding vermijden kan hier enorm aan bijdragen. Dit kan je kind namelijk helpen zich helemaal vrij en veilig te ontwikkelen tot de persoon die het is. Maar hoe vermijd je nou eigenlijk stereotype genderrollen tijdens de opvoeding van je kind?

Stereotype genderrollen in de opvoeding vermijden

Met de volgende tips en adviezen kun je, wanneer je dat wilt, stereotype genderrollen in de opvoeding van je kind vermijden.

Wees bewust van je eigen vooroordelen

Kijk naar je eigen opvattingen en mening over genderrollen en zorg ervoor dat je open staat voor diversiteit en gelijkheid. Let hier ook op wanneer je praat tegen je kind, maar ook in je doen en laten: kinderen leren vaak meer van wat ze zien, dan van wat ze horen.

Gelijkheid

Geef elk kind dezelfde kansen en mogelijkheden, of het nu om een jongen of meisje gaat. Laat je kind verschillende sporten proberen of verschillende soorten hobby’s zodat het de eigen interesses én talenten kan ontdekken, ongeacht geslacht.

Gebruik geen stereotype taal

Vermijd stereotype uitspraken zoals dat jongens niet huilen of dat meisjes lief moeten zijn. Het is juist belangrijk dat je kind leert dat het verschillende eigenschappen kan hebben en dat het geslacht daarbij niet uitmaakt. Probeer dan ook om neutrale termen te gebruiken en gebruik geen stereotype taal.

Empathie en respect

Leer je kind dat het mag zijn wie het wil zijn, dat iedereen uniek is en dat het daarbij niet uitmaakt wat je geslacht is. Ook is het belangrijk om kinderen empatisch vermogen, respect en gelijkheid mee te geven.

Geef het goede voorbeeld

We zeiden het al eerder: kinderen doen na wat ze zien. Geef dan ook het goede voorbeeld door zelf geen stereotype genderrol aan te nemen. Dat doe je door de huishoudelijke taken gelijkwaardig te verdelen, maar ook door waar mogelijk om te gaan met een diverse groep vrienden en kennissen.

Sta open voor een gesprek met je kind

Sta open voor vragen van je kind en ga het gesprek aan. Stel zelf ook vragen en luister naar de mening van je kind over genderrollen. Vragen van je kind kun je eerlijk en op een duidelijke manier beantwoorden.

Om op deze manier stereotype genderrollen in de opvoeding te vermijden geef je je kind de vrijheid om zichzelf te ontdekken, los van traditionele verwachtingen of gendernormen.

Ouders die hun kinderen genderneutraal opvoeden in Nadia: ‘We zeggen die en hen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.