Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Opvoeden 28 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Strijd met je kind: ‘Een bordje in de vaatwasser neerzetten, lijkt echt abracadabra voor onze zoon’

Strijd met je kind? Het gebeurt iedere ouder. Maar waarover? De redactie van J/M Ouders stelde de volgende vraag: “Waar heb jij strijd over met je kind?”

Je ontkomt er niet aan als ouder. Strijd over kleine dingen, maar ook over grote dingen, terugkerende dingen of weer nieuwe struikelblokken. Soms is het een fase en soms blijft het veel langer aan dan je eigenlijk zou willen. Maar waarover hebben de meeste ouders strijd met hun kind?

Strijd met je kind

Hierover hebben jullie vooral strijd met je kind:

 • ”Schermtijd! Het is een terugkerende strijd bij ons thuis. Maar welke ouder heeft dit niet?”
 • ”Op tijd komen is echt heel moeilijk voor onze dochter. Ze is vooral in de ochtend heel langzaam. Dat zorgt regelmatig voor gedoe wanneer we op tijd op school moeten zijn.”
 • ”Aan tafel is het eigenlijk altijd strijd bij ons thuis. De borden blijven vaak voller dan we als ouders hadden gehoopt. Inmiddels verstop ik de groente zoveel mogelijk.”
 • ”Onze kinderen vinden het heel leuk om het bedritueel te vertragen. Hier hebben we weleens strijd over.”
 • ”Strijd hebben we over heel veel dingen, maar het meest vervelende vind ik toch wel school. Ik mag er eigenlijk niet over beginnen.”
 • ”Ach, waarover hebben we geen strijd? Vriendjes, kleding, op tijd naar bed gaan of meehelpen met opruimen. Alles is een fase toch?”
 • ”Het opruimen van speelgoed. De regel: eerst iets opruimen voordat je met een volgend spel begint, lijken ze niet te begrijpen.”
 • ”Dat ze altijd iets lekkers willen. Maaaaaaam: hebben we iets lekkers? En niet alleen als we thuis zijn. Ik neem ze liever niet meer mee de supermarkt in.”
 • ”Opruimen! Onze kinderen snappen het nut er niet van. Dit geeft heel veel strijd.”
 • ”Onze dochter van vijf denkt zelf heel goed te weten wat ze het beste aan kan trekken. Onze kleine fashionista. Maar middenin de winter een jurkje aan zonder maillot vind ik minder ideaal. Dat levert weleens de nodige strijd op.”
 • ”Een bordje in de vaatwasser neerzetten, lijkt echt abracadabra voor onze zoon.”

Mocht je ook strijd hebben met je kind? Er zijn een aantal manieren om hier op een fijne manier mee om te gaan. Blijf ten eerste altijd kalm en laat je kind even ‘uitrazen’. Ook kan het helpen om je kind een keuze te geven. Dit zorgt ervoor dat de strijd mogelijk sneller afgelopen is of zelfs voorkomen kan worden. Soms helpt het om even uit de situatie te gaan of je kind uit de situatie te halen. Tot slot is het handig om samen fijne regels op te stellen, mochten ruzies steeds in dezelfde situatie optreden.

De puberstrijd met Anouk (41): ‘Mijn zoon is liever bij zijn vader’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.