Redactie
Redactie Autisme 3 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

10 signalen die kunnen wijzen op het syndroom van Asperger

Hoe herken je signalen van het syndroom van Asperger bij je kind? Dit is niet zo makkelijk af te vinken met een checklist. Ieder kind vertoont weer andere symptomen. Maar waar kun je dan opletten? Misschien helpt deze lijst met ervaringen van moeders van kinderen met het Asperger-syndroom je.

Misschien heb je het vermoeden dat jouw kind “anders” is dan andere kinderen. De dingen die jou als ouder opvallen kunnen signalen zijn van veel dingen, bijvoorbeeld het syndroom van Asperger. Herken je veel dingen uit deze lijst én maak je je zorgen over je kind? Zoek dan contact met een expert.

Signalen van het syndroom van Asperger

Er zijn veel dingen die kunnen wijzen op Asperger, hieronder vind je geen officiële herkenningspunten volgens medici, maar wel ervaringen van andere ouders.

1. Focus op activiteit

Veel kinderen met het Asperger-syndroom kunnen uren bezig zijn met één activiteit. Op het forum Circle of Moms vertelt Karen: “De meest voorkomende eigenschap van iedere ouder voor zover ik weet, is dat hun kind op iets gefixeerd is (zoals hun auto, het blauwe speelgoed of hun boeken). Met dat ene ding wordt dan waanzinnig lang gespeeld en het speelgoed krijgt alle aandacht.”

2. De ‘professor’-speech

“Typisch voor een kind met Asperger is dat hij als een kleine professor klinkt”, vertelt een andere moeder op Circle of Moms. “Ze zijn verbaal sterk, maar vanwege hun autisme lijkt het alsof ze maar over één ding willen praten, hier zijn ze op gefixeerd.” Kinderen met het Asperger-syndroom kunnen ook meer formeel zijn dan gebruikelijk is voor hun leeftijd, of liever met volwassenen praten.

3. Moeite met sociale aanwijzingen

Voor kinderen met het Asperger-syndroom kan het lezen van lichaamstaal moeilijk zijn, net als het leiden van een gesprek. Zoals moeder Eliana zegt: “Op school in groepjes werken is ook lastig voor hem, omdat hij niet begrijpt dat hij op zijn beurt moet wachten of akkoord moet gaan met een ander standpunt.” Colleen merkt op: “Mijn zoon is zeer sociaal, maar hij is niet zo goed in het tweerichtingsverkeer binnen gesprekken. Hij praat en praat alleen maar.” Als gevolg van hun sociale ‘beperkingen’, kan het lijken dat kinderen met het Asperger-syndroom van hun leeftijdsgenoten geïsoleerd zijn.

4. Behoefte aan routine

“Structuur speelt een grote rol in ons leven”, vertelt Wendy. Net als veel kinderen met het syndroom van Asperger, heeft Wendy’s dochter routines nodig. “Anders is het erg verwarrend voor haar. Dus douchen om 07.00 uur, ontbijt om 07.30 uur, en het avondeten om 18:00 uur. Als ik met haar wil winkelen, vertel ik haar dat al een paar dagen eerder. Op die manier maakt het haar niet van streek.”

5. Emotionele uitbarstingen

“Mijn zoon stort soms in als hij overweldigd wordt”, vertelt Circle of Moms-lid Ylice. Veel kinderen met het Asperger-syndroom kunnen niet overweg met routines of plannen die misgaan. Amanda beschrijft het als “het onvermogen om emoties te beheersen als de dingen niet op orde zijn.”

6. Gebrek aan empathie

Een ander teken van het Asperger-syndroom is een gebrek aan empathie voor anderen. Jennifer legt uit dat haar dochter “geen idee heeft dat andere mensen in haar omgeving gevoelens of wensen en behoeften hebben. Ze leeft een beetje in haar eigen kleine bubbel, voor zover dat gaat.”

7. Begrijpt subtiliteit niet

Sommige mensen met het Asperger-syndroom hebben moeite met het begrijpen of het verstaan van de toon of klemtoon van anderen. Alice legt uit: “Ze kunnen woorden heel letterlijk nemen en niet in staat zijn om sarcasme of grapjes te begrijpen. Mijn zoon kan niet zeggen of iemand een grapje maakt of dat diegene serieus is.”

8. Ongebruikelijke lichaamstaal

Andere signalen van het syndroom van Asperger zijn ongewone gezichtsuitdrukkingen of houdingen. Daarnaast hebben kinderen met Asperger ook wel de neiging om naar anderen te staren of het oogcontact juist helemaal te vermijden. Dana vertelt over haar broer met het Asperger-syndroom: “Hij zou nooit andere mensen in de ogen kijken.”

9. Vertraagde motorische ontwikkeling

Van handschrift tot het rijden op een fiets: slechte of trage motoriek kunnen een teken van het Asperger-syndroom zijn. Kim vertelt over haar zoon: “Hij is niet sportief en heeft een slechte motoriek. Hij kan niet springen, rennen, etc.”

10. Zintuigelijk gevoelig

Veel kinderen met het syndroom van Asperger zijn extra sensorisch gevoelig. Daardoor kunnen ze snel overprikkeld raken door bijvoorbeeld sterk licht, harde geluiden of een bepaalde textuur. Jennifer vertelt over haar dochter: “Nu wil ze bijvoorbeeld sommige stoffen niet meer dragen, omdat ze een bepaald gevoel geven. Er zijn een aantal sensaties waar ze gewoon niet van houdt. Bepaalde geluiden, aanrakingen, enzovoort.” Heb jij een kind met het syndroom van Asperger? Vul dan gerust deze lijst met signalen aan om meer ouders te helpen!

Syndroom van Asperger: wat is het en waarom bestaat het niet meer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.