redactie
redactie Gedrag 19 jun 2018

Thuis opstandig

antwoord

Je ziet wel vaker dat kinderen thuis ander of minder negatief gedrag laten zien dan elders. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Vreemde ogen dwingen.
  • Het feit dat ze ergens anders zijn waar het bijzonder, spannend of leuk is.
  • Sommige kinderen kost het moeite om buitenshuis – waar veel indrukken en prikkels zijn – alles te verwerken. Zodra ze dan thuis in hun vertrouwde omgeving zijn, komt de ontlading en laat het kind ander gedrag zien. De spanning en alle indrukken komen er dan thuis uit. 

Maar het kan ook zo zijn dat ouders hun kind thuis niet goed aanpakken en benaderen. Dat de opvoeding niet verloopt zoals goed is voor een kind of dit bepaalde kind. En dan kan dat de reden zijn voor het verschil in gedrag. Wat bij jullie de oorzaak is, kan ik zo natuurlijk niet zeggen. Kritisch naar jezelf en de situatie kijken kan wel duidelijkheid bieden.

Bekijk welke van de volgende adviezen jullie al toepassen of kunnen verbeteren:

  • Zorg voor voldoende rust en regelmaat in huis en op de dag. Maak vaste routines daar waar het kan. Kinderen die opstandig gedrag vertonen houden meestal van deze duidelijkheid en door daar veel aandacht aan te besteden kan het een stuk relaxter worden. 
  • Zorg dat er heel duidelijke afspraken, regels en grenzen zijn. Maak vaste basisafspraken en hou je daar ook echt aan. Opstandige kinderen (en eigenlijk alle kinderen) hebben heel veel behoefte aan duidelijkheid. Wees ook heel consequent, ook in het aanpakken van het negatieve gedrag. Nee = nee en afspraak = afspraak. Sjoemel je daar te veel mee, dan gaat het kind ermee aan de haal maar daar kan het dan zelf niks aan doen… Daar moet jij dan in veranderen. 
  • Zorg dat je veel aandacht besteed aan positief gedrag. Voor dat wat goed gaat, lief is of waar je kind zijn best doet geef je een compliment. 
  • Geef je kind voldoende (één op één) aandacht en doe regelmatig iets leuks met hem of haar. 
  • Onthoud dat lastig gedrag van een kind nooit zomaar ontstaat. Daar zit wat achter en de kunst is om te ontdekken wat. Dan kun je werken aan de oplossing. Een kind is nooit voor zijn lol lastig. Het komt voort uit onmacht van het kind of uit onmacht van de ouders. Hoe dan ook: er moet iets iets gebeuren om te zorgen dat het vermindert! Lukt dat jullie samen niet, dan zou ik daar hulp bij zoeken.
Reageer op artikel:
Thuis opstandig
Sluiten