Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 15 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat is TikTok? Alles wat je moet weten over deze rage onder kinderen

Er vindt weer een interessante verschuiving plaats: kinderen en tieners laten social media als SnapChat en Instagram meer links liggen. Ze hebben iets nieuws ontdekt: TikTok. De app is ontzettend populair onder de kids en jongeren. Krab jij je even achter je oren en vraag je je af: wat is TikTok eigenlijk?

Geen zorgen, wij zetten de ins en outs op een rijtje.

Wat is TikTok?

Op TikTok kun je jezelf filmen terwijl je danst, zingt of playbackt. De video’s kan de maker vervolgens zelf bewerken met verschillende effecten en online plaatsen. De filmpjes duren 15 tot 300 seconden. Na het online plaatsen kunnen gebruikers van de app deze met elkaar delen, liken en reacties achterlaten. De filmpjes kunnen ook meteen worden doorgeplaatst op andere social media zoals Facebook. TikTok is een van de meest gebruikte apps ter wereld. De app het meer dan 100 miljoen gebruikers van over de hele wereld, die elke dag goed zijn voor meer dan 10 miljoen filmpjes. De kans is dus groot dat jouw zoon of dochter de app ook gebruikt of er in ieder geval van gehoord heeft.

Misschien kent je zoon of dochter de app eerder als Musical.ly. Uiteindelijk is Musical.ly overgenomen door een bedrijf in China en samengevoegd onder de naam TikTok.

TikTok vanaf welke leeftijd?

Officieel geldt er een leeftijdsgrens van 13 jaar voor de app. Maar veel gebruikers van TikTok zijn ook jonger dan 13 jaar. De kinderen kunnen heel simpel een andere geboortedatum invullen, waardoor ze alsnog toegang kunnen krijgen.

Wat zijn de risico’s?

Hartstikke leuk als je kind zich uren kan vermaken met de app, maar het moet ook daadwerkelijk leuk en veilig blijven. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk alert te zijn op de privacy en online veiligheid van je kind, zodat hij of zij veilig de TikTok-app kan gebruiken.

Zo meldde de NOS eerder dat het bedrijf van de videoapp een recordschikking heeft getroffen met een consumentenwaakhond FTC in Amerika. TikTok moest een boete betalen van 5,7 miljoen dollar, het hoogste bedrag ooit in een Amerikaanse zaak op het gebied van kinderprivacy. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. TikTok verzamelde namen, e-mailadressen en andere privégegevens van minderjarige kinderen, zonder toestemming van de ouders.

Daarnaast werd twee jaar geleden bekend dat Musical.ly – wat nu onderdeel is van TikTok -al niet de beveiliging van de app op orde had. Zo konden filmpjes onderschept worden. Bovendien konden pedofielen met valse profielen video’s van kinderen verzamelen, zo meldt de NOS.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat aan NOS weten dat in Nederland apps alleen de gegevens van kinderen tot 16 jaar oud mogen verwerken als de ouders daar toestemming voor hebben gegeven.

Profiel standaard op openbaar

Het profiel van TikTok gebruikers staat standaard op ‘openbaar’, hierdoor kan iedereen de filmpjes zien. Maar daar stopt het niet: ook het profiel van de gebruiker, zijn of haar gebruikersnaam en locatiegegevens zijn dan openbaar.

Anderen en TikTok kunnen op een openbaar profiel van een ander de filmpjes verspreiden

TikTok heeft zelf ingesteld dat het de filmpjes voor eigen reclame mag herplaatsen op andere social media platforms. En dat de filmpjes ook automatisch herplaatst en gedeeld mag worden door een ander dan de gebruiker zelf.

Berichten van vreemden

Op een openbaar profiel kan iedereen reageren op de geplaatste filmpjes. Als het profiel van je kind op openbaar staat kunnen er dus ook allerlei mensen reageren die niet tot de groep vriendjes en vriendinnetjes van je kind hoort. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Zo weten (kleine) kinderen lang niet met wie ze echt aan het chatten zijn. En kunnen ze al gauw een vertrouwensband denken op te bouwen waardoor ze hun nieuwe vriend makkelijker allemaal persoonlijke informatie delen, bijvoorbeeld over waar ze wonen en waar ze naar school gaan. Het is sowieso heel belangrijk om je kind digitaal op te voeden en te leren dat het niet de bedoeling is dat hij – zelfs in zo’n leuke app – online persoonlijke gegevens stuurt naar anderen. Daarnaast kun je hier als ouder ook nog een extra veiligheidsmaatregel in nemen door de privacy instellingen van de app te wijzigen.

Zo kun je je kind veilig laten spelen op de TikTok app

De privacy instellingen van TikTok wijzigen

1. Druk in de app rechtsonder op het icoontje van een profiel
2. Druk op het tandwiel tekentje bovenin
3. Scroll naar beneden naar het kopje Privacy
4. Zet ‘alleen vrienden kunnen directly contact met mij opnemen’ aan
5. Zet ‘locatiegegevens verbergen’ aan
6. Zet ‘privé account’ aan
7. Scroll naar het kopje Acconutinstellingen
8. Klik op Instellingen pushberichten
9. Zet alle instellingen op ‘Van mensen die ik volg’

Door al deze wijzigingen uit te voeren, zorg je ervoor dat je kind beter beschermd is op de app. Zo kunnen alleen vrienden waarvan een vriendschapsverzoek is geaccepteerd contact opnemen met je zoon of dochter. Worden het land en de plaats waar je kind zich bevindt niet meer getoond bij het filmpje en het profiel. Bovendien staat er nu een melding dat alleen vrienden van je kind de filmpjes kunnen bekijken en filmpjes kunnen delen. Verder ontvangt je kind dan alleen likes en berichten van mensen die ze volgen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOSMijn Online Identiteit

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.