Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouders 14 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor het kopen van tweedehands speelgoed

Met de stijgende prijzen is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat je alles kunt kopen wat je wil. Gelukkig kun je nog steeds veel tweedehands spullen kopen die zeker nog de moeite waard zijn, waaronder tweedehands speelgoed.

Momenteel zijn er veel gezinnen die het niet breed hebben. De stijgende prijzen van de energie, boodschappen, kleding en benzine zorgt voor veel onzekerheid bij ouders. Zeker als de verjaardag van je kind eraan komt en je hem of haar wel even goed wil verwennen met speelgoed.

Tips voor het kopen van tweedehands speelgoed

Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om aan mooi tweedehands speelgoed te komen voor je kind. Denk aan de kringloopwinkel, marktplaats of bepaalde Facebookgroepen. Wel is het goed om op een paar dingen te letten als je tweedehands speelgoed koopt. Wij geven vijf tips:

1. De staat van het materiaal

Mieke Cotterink, expert kinderveiligheid, geeft als tip dat je naar de staat van het materiaal moet kijken. Kunststof speelgoed kan in de loop der jaren uitdrogen en verharden. De kans dat het scheurt of breekt wordt dan groter en gebroken kunststof kan lelijke snijwonden veroorzaken. Ook hout kan door ouderdom gaan splinteren of verlijmde delen kunnen losraken. Het is belangrijk om het speelgoed hierop te controleren.

2. De veiligheid

De veiligheidseisen voor speelgoed zijn volgens Cotterink in de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd. Neem bijvoorbeeld het gebruik van chemische stoffen in kunststof (PVC) en verf. In het verleden werden bepaalde weekmakers gebruikt om hard PVC zacht te maken. Deze weekmakers bleken later schadelijk te zijn voor de gezondheid. Oud babyspeelgoed van zacht PVC wat een jong kind in zijn of haar mond stopt, zoals een rammelaar of bijtring, kan daarom beter niet meer gebruikt worden.

3. Doe onderzoek naar de verkoper

Als je speelgoed van iemand koopt die het via marktplaats of een andere website aanbiedt, is het altijd goed om even kort onderzoek te doen naar de verkoper. Natuurlijk, iedereen snapt dat je online moet oppassen met wat je koopt, dat is niks nieuws, maar toch trappen er nog vaak genoeg mensen in. Het kan dus geen kwaad om iets verder te zoeken als je deze persoon nog nooit voorbij zag komen, zodat je niet een waarschuwing van andere mensen over het hoofd ziet. Het zou zonde zijn als je kijkt naar tweedehands speelgoed en je als gevolg geld kwijtraakt en niks daarvoor terugkrijgt.

4. Laat weten dat je tweedehands wil kopen

Hoewel er genoeg plekken zijn waar je tweedehands speelgoed kunt kopen, kan het geen kwaad om aan je omgeving te laten weten dat je open staat voor tweedehands speelgoed. Misschien is er iemand uit je omgeving die iets oudere kinderen heeft en juist van bepaald speelgoed af wil. Grote kans dat diegene dan aan jou denkt. Hoe fijn is het als jij het speelgoed kan gebruiken en je daardoor diegene helpt met opruimen?

5. Zoekopdracht aanmaken

Als je gericht zoekt naar een bepaald soort speelgoed voor je kind, kun je een zoekopdracht aanmaken via bijvoorbeeld Marktplaats. Als je de meldingen inschakelt, wordt je op de hoogte gehouden als er nieuw aanbod is. Dit is met name een goed idee als je populair speelgoed zoekt, omdat deze voor je het weet alweer verkocht zijn. Zo ben je er hopelijk op tijd bij en hoef je niet steeds teleurgesteld te worden.

Groen en duurzaam leven: dé tips voor jou en je gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.