Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 7 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

4x tips om je puber te leren opruimen

Het is in veel gezinnen een terugkerend probleem: de puber die z’n spullen overal neergooit en niks opruimt. Zit jij met de troep. Opruimen ho maar, daar zijn jullie toch voor?

Hij of zij heeft misschien geen zin om op te ruimen, maar dat betekent ook niet dat jij dat altijd maar voor hem moet doen. Ga ervan uit dat je puber ook niet wil leven in een huis of slaapkamer vol ‘troep’ en leer hem op te ruimen met de tips.

Pubers en opruimen

Met deze tips gaat ook jouw puber een steentje bijdragen:

Tip 1: neem de puber serieus

Een puberbrein is ingewikkeld en lastig om je in in te leven, maar wat we zeker weten is dat je puber graag inspraak wil in de afspraken die jullie maken. Dus in plaats van hem of haar op te leggen om op te ruimen, spreken jullie hier duidelijke regels over af in overleg.

Duidelijke regels

Bijvoorbeeld: in de woonkamer liggen geen schoenen en jassen en tassen. Sleutels gaan in het sleutelkastje (vooral ook zodat ze niet kwijtraken). Aan het einde van de dag worden spullen meegenomen naar de eigen slaapkamer. Laat je puber meedenken over deze afspraken, dat geeft hem verantwoordelijkheid en maakt het makkelijker om hem eraan te houden. Houdt de puber zich niet aan de samen gemaakte afspraken, dan zullen de afspraken wat duidelijk gemaakt moeten worden.

Tip 2: leer je kind dat hij verantwoordelijkheid heeft

Niet alleen jij, maar ook je kind is verantwoordelijk voor de afspraken die gemaakt zijn over opruimen. Is hij het ergens niet meer mee eens, leer hem dan dat hij dit met jullie bespreekt, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan en jullie wel of niet nieuwe afspraken kunnen maken.

Tip 3: leer je kind hoe het moet opruimen

Dingen verplaatsen, daar zijn pubers heel goed in, maar echt opruimen? Daar valt nog winst te behalen. Ga eens samen opruimen zodat je kan laten zien wat je verwacht, dat werkt altijd beter dan roepen dat hij ‘zijn troep achter z’n kont aan moet opruimen’.

Tip 4: de slaapkamer is het domein van je kind

Meer dan ooit heeft een puber privacy nodig en een eigen plek om zich fijn te voelen en in terug te kunnen trekken. Maak bijvoorbeeld afspraken over het schoonmaken en opruimen van de puberkamer (wanneer, wat verwacht je precies), maar laat de kamer verder over aan je kind. Respecteer zijn grenzen, dat is uiteindelijk belangrijker dan een opgeruimde kamer.
https://www.jmouders.nl/troep-maken/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.