Sophie Nortier
Sophie Nortier Ouders 28 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Komt er binnenkort een vaccin tegen pinda-allergie?

Er is weinig zo vervelend als een pinda-allergie. Je moet ontzettend opletten met alles dat je kind in de mond stopt en de risico’s zijn erg groot. Maar gelukkig lijkt het erop dat een groep onderzoekers uit Australië binnenkort een vaccin op de markt kan brengen tegen pinda-allergie.

Allergieën zijn natuurlijk altijd lastig. Maar een pinda-allergie staat wel bovenaan het lijstje. Daarbij is het ook nog eens een van de meest voorkomende voedselallergieën ter wereld. Het is dan ook hoog tijd dat daar iets op gevonden wordt. Een vaccin als deze zou enorm veel ongelukken kunnen voorkomen en levens kunnen redden.

Pinda-allergie

Ongeveer 0,5 tot 1% van de kinderen in westerse landen heeft een pinda-allergie. Slechts een kleine groep groeit hier op latere leeftijd overheen. Het probleem met de allergie is dat kinderen er erg gevoelig voor kunnen zijn. Slechts een paar sporen kunnen al een heftige reactie veroorzaken, zoals huidklachten, luchtwegklachten en, de meest extreme, anafylaxie.

Dit betekent dus ook dat ouders constant moeten opletten wat hun kinderen binnenkrijgen. Dit gaat niet alleen op voor al het voedsel dat je kind krijgt voorgeschoteld, maar het kan ook voorkomen dat kinderen iets anders in hun mond stoppen waar sporen van pinda’s op zijn achter gebleven. Zo vertelde een moeder over haar kind dat anafylaxie kreeg na het spelen in een ballenbak.

De allergie is dan ook een enorme stressfactor voor het hele gezin.

Vaccin

Maar nu is er dus een groepje onderzoekers aan de University of South Australia dat bezig is een vaccin te ontwikkelen. Dit vaccin zou ervoor moeten zorgen dat het lichaam denkt dat het niet hoeft te reageren op de pinda-allergenen.

De testfase is nog niet voorbij, maar de resultaten zijn veelbelovend. Fingers crossed!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.