Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezin 6 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Verhuizen naar een andere stad met oudere kinderen: zo kun je ze voorbereiden en steunen

Een verhuizing is voor kinderen enorm spannend, zeker als jullie naar een andere stad of zelfs naar het buitenland gaan. Of jullie nu voor werk, door een scheiding of om een nieuw leven op te bouwen gaan verhuizen, een overstap is altijd ingrijpend. Zeker voor oudere kinderen. We geven hieronder tips hoe je ze kunt voorbereiden en steunen.

Oudere kinderen zien een verhuizing vaak niet zitten. Ze hebben vrienden op en buiten school, misschien al verkering en een sport of andere hobby waar ze graag naartoe gaan.

Verhuizen met oudere kinderen: de voorbereiding

Aan een verhuizing gaat heel wat vooraf. Het is belangrijk om je kinderen daarin te betrekken.

Vertel het tijdig

Het is belangrijk om een ouder kind op tijd te vertellen dat jullie gaan verhuizen. Zo kan je kind wennen aan het idee dat hij of zij school en sport moet verlaten. Ook heeft je kind genoeg tijd om afscheid te nemen van vrienden. Vergeet niet hoe gehecht kinderen kunnen zijn aan hun vertrouwde omgeving, dus het zal best zwaar voor ze zijn.

Bezoek aan het nieuwe huis

Wanneer de plannen zijn doorgezet, dan is het goed om het nieuwe huis aan je kinderen te laten zien. Zo krijgen ze alvast een beeld van hun nieuwe leven. Mocht je naar het buitenland gaan en niet zo makkelijk daarheen kunnen reizen, dan kun je foto’s van het huis laten zien. Ook kun je op Google Maps de omgeving laten zien waar ze gaan wonen.

Bezoek aan nieuwe school

Het is erg spannend om naar een nieuwe school te gaan. Misschien lukt het om al een keer langs te gaan en kunnen je kinderen zichzelf introduceren in de nieuwe klas. Op deze manier wordt de eerste dag veel minder spannend. Gaat je kind in het buitenland naar school? Vraag dan een online meeting aan met de nieuwe leraar of lerares van je kind. Misschien kan je kind zelfs al een keer Skypen met zijn of haar nieuwe klas. Zo weten de leerlingen dat je kind eraan komt en het zeker met open armen ontvangen.

Hoe kun je je oudere kind steunen bij een verhuizing?

Een verhuizing is niet gemakkelijk. Je kunt je kind op diverse punten steunen.

Praten over gevoelens

Wanneer je met het gezin naar een andere stad of naar het buitenland gaat verhuizen dan kunnen er nogal wat gevoelens bij je kind naar boven komen. Het is belangrijk om ruimte te geven aan deze gevoelens. Je kind vindt het misschien heel moeilijk, spannend of kijkt er een beetje tegenop. Luister naar je kind, praat erover en misschien wel het belangrijkste punt: toon begrip. Op deze manier voelt je kind zich gezien en begrepen.

Samen een moodboard maken

Naast praten kun je je kind ook steunen op een andere manier. Maak samen alvast een moodboard voor de inrichting van zijn of haar nieuwe kamer. Kijk alvast naar kleuren voor op de muren, accessoires en de indeling van de kamer. Op deze manier kan je kind al een beetje uitkijken naar zijn of haar nieuwe plekje.

Doos of koffer met belangrijke spullen

Ieder kind heeft bepaalde spullen waaraan hij of zij erg gehecht is. Denk aan knuffels, foto’s, boeken en andere spullen. Laat je kind zelf een doos of een koffer inpakken, zodat ze in hun nieuwe kamer gelijk de spullen neer kunnen zetten.

Snel de nieuwe woonplaats ontdekken

Je kunt je kinderen ook steunen bij het ontdekken van de nieuwe woonplaats. Ontdek tussen het uitpakken van de verhuisdozen door samen de nieuwe omgeving. Kijk waar er leuke (indoor)speeltuinen, stranden en bossen zijn. Bekijk ook alvast wat sportclubs waar je kind zich bij kan aansluiten. Geef je kind zeker in het begin extra aandacht.

Afspreken met vrienden

Wanneer je naar een andere stad of een ander dorp gaat verhuizen, dan kun je als verrassing zijn of haar vrienden uitnodigen in het nieuwe huis. Vol trots kan je kind dan de nieuwe omgeving en de nieuwe kamer laten zien. Ook zien ze dan dat het contact niet verbroken hoeft te worden. Wanneer je naar het buitenland gaat verhuizen dan ligt het iets moeilijker, maar dan kun je wel geregeld FaceTime meetings regelen, mocht je kind dat zelf nog niet doen. Zorg in ieder geval dat het contact blijft met zijn of haar vrienden.

Advies van de redactie: ‘Kan ik mijn gevoelige dochter een verhuizing aandoen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.