Julia van Buuren
Julia van Buuren Gedrag 21 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een verstoorde moeder-zoonrelatie? Zo los je dit op

Een moeder en haar zoon zijn vanaf de zwangerschap innig verbonden met elkaar. Deze band blijft sterk naarmate het kind ouder wordt. Toch kan het dat de moeder-zoonrelatie, om welke reden dan ook, verstoord is. Zo los je dit op.

In het begin van het leven van een kind is er sprake van een symbiose. Dit betekent dat moeder en kind verbonden en langdurig samen zijn, voor het kind is dit ook noodzakelijk.

Hechting

Een kind is in het begin afhankelijk van de moeder en bouwt vaak als eerste een emotionele band op met haar. Kinderen hechten zich de eerste levensjaren aan hun ouders. Hier kan een veilige of onveilige hechting plaatsvinden.Wanneer dit onveilig is, kun je hier als volwassene nog last van hebben.

Oedipuscomplex

De Weense psychiater Sigmund Freud bedacht het oedipuscomplex. Hij benoemt dat kinderen op een jonge leeftijd seksuele verlangens hebben voor de ouder van het andere geslacht, en de ouder van hetzelfde geslacht als rivaal zien. Deze gevoelens ontstaan wanneer de zoon tussen de vier en zes jaar is. Dit verklaart ook waarom jongens vaak zeggen dat ze later met hun moeder willen trouwen en benadrukt hoe speciaal de moeder-zoonrelatie is.

Twee-eenheid

De twee-eenheid tussen moeder en zoon wordt meestal wanneer de zoon twee of drie jaar is, opengebroken door een derde persoon. Dit is veelal een vader(figuur) maar het kan ook iemand anders zijn zoals een opa of oma, andere partner etc. Wanneer dit niet gebeurt zal de zoon zich nog meer vastklampen aan de moeder. Eveneens kan de moeder zich weer te veel aan haar zoon vastklampen. Dit kan de relatie verslechteren. En het wordt moeilijker voor de zoon om zich als volwassene los te maken van zijn moeder.

Overheersende moeder

Wanneer een moeder overheersend is in de moeder-zoon relatie, resulteert dit in een onveilige hechting. Dit komt omdat de emotionele behoeften van de zoon niet vervuld worden door de moeder. Het is daardoor lastig voor de zoon om zijn eigen identiteit te ontwikkelen. Ook zal de zoon moeite hebben met het tonen van zijn gevoelens, zelfs op volwassen leeftijd. Van jongs af aan zijn de emoties van de moeder namelijk de prioriteit geweest. Hij kan ook agressief en vijandig worden.

Een overlevingsmechanisme wat dan vaak wordt gebruikt is liegen, ook zal hij het moeilijk vinden om keuzes te maken. Daarnaast is er weinig ruimte voor andere relaties en is het moeilijk om deze te behouden.

Afzetten en frustreren

De moeder is een van de belangrijkste personen in het leven van een zoon. Veel machtsrelaties worden dan ook bepaald aan de hand van de moeder-zoonrelatie.

Tine Marain, criminoloog, seksuoloog en therapeut, vertelt dat het belangrijk is dat zonen de ruimte krijgen om zich tegen hun moeder af te zetten. “We moeten leren om onze zonen te koesteren, maar net zo goed moeten we hen op een koude, harde vloer kunnen laten liggen en zeggen: ik kan hier niks aan doen, jongen.”

Het is van belang dat moeders hun zoon durven te frustreren, ook wanneer hier een heftige reactie op volgt. Hierdoor leren jongens ook later in hun leven om te gaan met vrouwen die niet aan al hun eisen voldoen.

Leren loslaten

Bovendien is het belangrijk om de taal van elkaars liefde te spreken. Als moeder is het noodzakelijk om de fysieke uiting van liefde van de zoon te zien, begrijpen, ontvangen en terug te geven. Omdat  zonen vaak harder en ruiger zijn dan hun moeder, kan de taal van liefde erg verschillen.

Leren loslaten is essentieel voor een gezonde moeder-zoonrelatie en voor andere relaties die de zoon in zijn latere leven aangaat. Hierbij is de rol van een man ook belangrijk. Voor vrouwen kan het loslaten namelijk heel lastig zijn, aangezien moeder en zoon zo diep verbonden zijn met elkaar. Ondersteuning vanuit haar omgeving is dan ook op zijn plek.

Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.