Demi de Boer
Demi de Boer Puber 11 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Ruim je even op? 10x vragen die je jouw puber niet wilt stellen

Het is waarschijnlijk wel algemeen bekend dat de denkwijze van pubers anders is dan die van hun ouders. De gemiddelde puber vindt het dan ook héél vermoeiend als hun ouder weer eens een vragenvuur start.

Als ouder zul je het vast goed bedoelen. Je wilt interesse tonen, hebt een oprechte vraag of bent een beetje nieuwsgierig. Niks mis mee vinden wij, maar de meeste pubers denken daar toch heel anders over.

Deze vragen wil je jouw puber niet stellen

Deze tien vragen gaat je puber niet willen beantwoorden of jij gaat niks aan het antwoord van je puber hebben.

1. Mag ik je cijferlijst zien?/Heb je dat cijfer al terug?

“Cijferlijst? Mam, hoe wist jij uberhaupt dat ik mijn cijferlijst kreeg?” Pubers willen alle vragen rondom cijfers alleen beantwoorden als zij allemaal voldoendes hebben gehaald. Zo niet, vindt je puber je waarschijnlijk een veeleisende ouder, als je hun rapport per se wilt bekijken.

2. Heb je je kamer opgeruimd?

Pff, dat wilde je puber echt nét gaan doen. Maar nu je het hebt gevraagd, vertelt het puberbrein dat die kamer niet meer opgeruimd gaat worden. Waarschijnlijk zal de kamer van je puber er opgeruimd uitzien, totdat je onder het bed kijkt of de kast opentrekt. Tja, het is van de grond af…

3. Waarom mag ik je niet volgen op Instagram/Snapchat/TikTok?

Lieve ouders, wij begrijpen dat jullie graag willen zien wat jullie pubers uitspoken op sociale media. Maar de meeste pubers vinden dit een echte no-go, het is namelijk echt niet cool als je ouders met vijf verschillende emoijs op je Instagrampost reageren.

4. Is dat je vriendje/vriendinnetje?

Voor pubers een super onnodige vraag, ouders zouden moeten begrijpen dat er een reden is dat hun puber dat niet vertelt. Je puber weet het namelijk zelf niet of je puber wilt het niet met je delen, de kans is daarom groot dat je niet het gewenste antwoord zal krijgen.

5. Hoe ging je toets?

“Uhm… geen idee pap, ik heb namelijk mijn cijfer nog niet.” Veel pubers zullen gek worden van deze vraag, want ze gaan hoe dan ook zeggen dat het prima ging. Zeggen dat ze het hebben verpest is vaak geen optie voor pubers, ze zitten namelijk niet te wachten op een preek over dat ze beter moeten leren.

6. Tot hoelaat heb jij op je telefoon gezeten gisteravond?

Tip van ons: stel geen vragen, waar je als ouder het antwoord niet op wilt weten. Waarschijnlijk heb je als ouder al een vermoeden dat je puber tot in de late uren heeft genetflixt, geen reden voor bevestiging dus.

7. Wil jij je broertje/zusje even wakker maken?

Slecht idee! Je puber zal dat waarschijnlijk doen met veel lawaai, doet alle lichten aan en trekt het dekbed van zijn zusje af. Dit betekent een huis vol ruzie en chagrijnige kinderen, dat wilt elke ouder voorkomen om zeven uur ‘s ochtends, toch?

8. Ben je seksueel actief?

Ieuw, gatver, bah! Hoe durf je dat te denken van je puber? Laat staan het aan ze te vragen? Je puber zal waarschijnlijk doen alsof je gek bent en het gesprek zo snel mogelijk verlaten.

9. Waar zie je jezelf over … jaar?

“Wacht, ik zal even mijn glazenbol erbij pakken.” Je puber vindt het al lastig om te bedenken wat hij morgen wilt eten, laat staan waar hij zichzelf over vijf jaar ziet. Je puber zal de ene keer deze vraag enthousiast beantwoorden met al zijn dromen. Een week later zal dat allemaal vergeten zijn en boeit het je puber niet wat hij over vijf jaar aan het doen is, dat duurt tenslotte nog vijf jaar. Carpe diem, pap!

10. Kun je even snel naar de supermarkt?

Zie je nou echt niet dat je puber heel druk bezig is met chillen? Daarbij zorgen de woorden ‘even’ en ‘snel’ voor een flinke kortsluiting in het puberbrein, pubers doen namelijk niks even en snel. Maar als ze het uiteindelijk doen, zullen ze met gepuf, gezucht en rollende ogen terug komen met de boodschappen.

Dit is waarom je van je huis de ontmoetingsplek voor pubers wil maken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.