Laura Saija
Laura Saija Onderzoek 4 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

9 van de 10 ouders vindt dat videogames spelen voordelen oplevert voor kinderen

Jaarlijks onderzoek naar het gamegedrag van Nederlandse kinderen toont onder andere aan dat ouders steeds vaker van mening zijn dat het spelen van videogames bevorderlijk is voor de Engelse taalvaardigheid van hun kinderen.

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van VGFN, blijkt dat 92 procent van de ouders erkent dat videogames voordelen hebben voor hun kinderen. Het jaarlijkse onderzoek werd afgenomen onder 1058 Nederlandse ouders in de leeftijd van 25 tot 60 jaar, met kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar.

Voordelen en voorwaarden videogames

Hoewel ouders de voordelen erkennen, stellen ze ook voorwaarden aan hun kind om een videogame te mogen spelen. Zelf geven ze ook aan behoefte te hebben aan meer informatie over videogames van hun kinderen.

Ouders erkennen meer dan ooit dat videogames voordelen hebben voor hun kinderen. Vooral ouders van tieners (10-17 jaar) geloven dat videogames de Engelse taalvaardigheid van hun kind bevordert, een stijging van 8 procent.

Positief voor de intelligentie

Ouders van jongere kinderen (4-9 jaar) geven vaker aan dat videogames de creativiteit stimuleert. In vergelijking met het onderzoek van 2022 vertoont zowel de Engelse taalvaardigheid als de creativiteit een significante toename voor alle leeftijdsgroepen. Bovendien beschouwt de meerderheid van de ouders videogames als positief voor de intelligentie (32 procent) en sociale vaardigheden (31 procent) van hun kind.

Ouders erkennen de voordelen van videogames voor hun kinderen, maar hechten ook waarde aan bepaalde voorwaarden voor het spelen ervan. Het afmaken van huiswerk blijft de belangrijkste voorwaarde, volgens 66 procent van de ouders.

Huiswerk en kamer opruimen

Dit is een significante stijging van 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Opmerkelijk is dat het opruimen van de kamer nu de op een na belangrijkste voorwaarde is (35 procent), gevolgd door het behalen van goede rapportcijfers (34 procent).

Hoewel bijna driekwart van de ouders aangeeft redelijk tot goed op de hoogte te zijn van het gamegedrag van hun kind, geeft het overgrote deel toch aan behoefte te hebben aan meer informatie. Vooral ouders van jonge kinderen (4-9 jaar) hechten veel belang aan een beter inzicht in het gamegedrag van hun kinderen.

Hoeveelheid tijd videogames

De voornaamste vragen die ouders hebben betreffen het gamegedrag en de opvoeding van hun kinderen, met een focus op de hoeveelheid tijd besteed aan het spelen van videogames. Uit het onderzoek blijkt dat ouders het liefst informatie hierover verkrijgen via een informatieve website.

5x videogames over verkeerslessen waar je kind écht iets aan heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.