Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Ouders zijn steeds positiever over gamen, blijkt uit onderzoek

Veel mensen denken bij videogames niet gelijk eraan dat het goed voor de ontwikkeling van jongeren is. Elk jaar wordt er weer opnieuw onderzoek gedaan naar het spelen van videogames onder jongeren. Nu blijkt uit onderzoek dat ouders steeds vaker vinden dat het gamen goed voor de sociale vaardigheden van hun kind is.

Het onderzoek is uitgevoerd door Rule the Game, onder 1016 ouders tussen de 25 en 60 jaar oud. Zij hebben kinderen tussen de 4 en 17 jaar.

Videogames goed voor sociale vaardigheden

Als je kijkt naar voorgaande jaren waarin dit onderzoek ook werd uitgevoerd, vindt 5 procent meer dan andere jaren van de ouders dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind. Ook geeft 3 procent meer van de ouders aan dat gamen goed voor de intelligentie van hun kind is.

Engelse taalvaardigheden en creativiteit

Nog maar 13 procent van de ouders ziet geen voordelen in het gamen voor hun kinderen. De rest is er een stuk positiever over. Ouders van gamende jongens geven aan dat videogames goed zijn voor de intelligentie en de sociale vaardigheden van hun zoons. Wat betreft de verschillende leeftijden toont het onderzoek aan dat er geen grote verschillen zijn in de voordelen die ouders zien van gamen. Daarnaast vindt iets meer dan 50 procent gamen goed voor de Engelse taalvaardigheid en creativiteit van hun kind. Hoewel dit wel met 5 procent is gedaald vergeleken met vorig jaar.

Afspraken maken en in gesprek gaan

Een groot deel van de deelnemers, 85 procent, geeft aan dat ze voldoende grip hebben op het gamegedrag van hun kinderen. In vergelijking met andere jaren weten ouders beter hoe ze afspraken met hun kind in stand kunnen houden. Toch vinden ouders het nog wel lastig welke afspraken ze dan kunnen maken met hun kind en hoe ze hier het gesprek over kunnen aangaan. Ook hebben ouders vragen over de hoeveelheid tijd die hun kind besteedt aan videogames en willen vaker weten in hoeverre hun kind geld uitgeeft tijdens het gamen.

4x zo leer je sociale vaardigheden aan bij je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.