Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezin 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

18 verrassende voordelen van een groot gezin

Drie is het nieuwe twee, en ook gezinnen met vier of zelfs nog meer kinderen zie je weer steeds vaker. Niet zo gek, want er zitten een heleboel verrassende voordelen aan het hebben van een groot gezin.

Een groot gezin betekent vaak hard werken, veel wassen, veel koken, veel opruimen en héél veel aandacht verdelen. Toch heeft het hebben van een groot gezin ook heel veel voordelen.

Voordelen van een groot gezin

Dit zijn de leuke kanten aan het hebben van een groot gezin.

1. Alles gaat op

Melk wordt nooit zuur en brood nooit oud. Met zoveel kinderen is alles op voor je het weet. En vindt de één iets niet lekker, dan eet de ander het wel op.

2. Steeds makkelijker

Kan je je nog herinneren hoe je leven op z’n kop stond na het krijgen van je eerste kind? Bij een tweede gaat het al een stuk makkelijker en bij het derde of volgende kind gaat alles als vanzelf. En de kinderen lijken ook steeds makkelijker te worden.

In dit artikel lees je de grootste verschillen tussen baby nummer 1 en baby nummer 3.

3. Knuffelen

Wat is er fijner dan knuffelen met je kind? Laat staan met vier of meer kinderen tegelijk!

4. Moederdag en Vaderdag

Hoe leuk is Moederdag en Vaderdag als je veel kinderen hebt. Al die cadeautjes, kusjes en liefde. En die krijg je niet alleen op deze dag van het jaar (zie nummer 3).

5. Doorgeven

Speelgoed, kleding, sportspullen; alles kan doorgegeven worden en je hoeft dus minder vaak nieuwe spullen te kopen.

6. Samen delen

Kinderen in grote gezinnen zijn gewend om dingen te delen en hier hebben ze de rest van hun leven plezier van.

7. Samen spelen

Met meerdere broertjes en/of zusjes is er altijd wel iemand om mee te spelen. Er is dus geen excuus meer voor de kinderen om zich thuis te vervelen.

8. Veel feestjes

Hoe groter het gezin, hoe meer verjaardagen, diploma uitreikingen en andere hoogtepunten om te vieren. Hoe gezellig is dat!

9. Oppas aan huis

In grote gezinnen letten de oudste kinderen vaak automatisch op de kleintjes. En met een beetje geluk is het leeftijdsverschil zo groot dat je ook voor ’s avonds een oppas in huis hebt.

10. Nooit saai

Met drie, vier of meer kinderen plus vriendjes die ze meenemen is het altijd een gezellige drukte bij jullie thuis. Saai en stil is het nooit.

11. Veel handen…

Afwassen, tafel dekken, de hond uitlaten. In een groot gezin kunnen er heel wat taken verdeeld worden. En dat scheelt jou weer werk.

12. Veel lachen

Er is altijd wel iemand die wat grappigs zegt of doet, dus er wordt veel en vaak gelachen thuis.

13. Altijd aanspraak

Gaan jullie met z’n allen op pad, dan krijg je ongetwijfeld regelmatig de vraag; ‘Zijn die allemaal van jou?!’ Aanspraak genoeg dus als ouder van een groot gezin.

14. Samen aan tafel

Het beeld van die grote Italiaanse familie aan tafel uit de reclame; zo is het bij jullie elke dag. Ieder kakelt door elkaar heen en er wordt een heleboel gelachen. Dat wil toch iedereen?

15. Eeuwig jong

Jaren zwangerschapshormonen en kinderen van alle leeftijden zorgen ervoor dat je je eeuwig jong blijft voelen.

16. De leukste familiefoto’s

Alle kinderen van klein naar groot, jongen-meisje-jongen-meisje of allemaal in dezelfde kleuren gekleed; met de foto’s van je grote gezin kun je de leukste composities bedenken.

17. Gedeelde opvoeding

Kinderen in een groot gezin voeden elkaar voor een groot deel op. De kleintjes leren van de grote kinderen hoe het hoort en moet. En helaas ook de dingen waar je niet zo blij mee bent…

18. Veel kleinkinderen

Veel kinderen betekent vaak ook veel kleinkinderen. Vind je het al fijn om met z’n zessen of meer aan tafel te zitten; voor je het weet zijn jullie met z’n twintigen met kerst. Nog leuker!

Geld besparen met een groot gezin: dit zijn de lessen die ik leerde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.