Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 18 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

We mogen weer naar kantoor, maar hoe moet dat ook alweer?

Maart 2020, ouders worden massaal verplicht om thuis te werken, kinderen mogen niet naar school, en we zitten allemaal met onze handen in het haar. Hoe doe je dat? Thuiswerken met kinderen erbij? Het was dé vraag die vrijwel alle ouders bezighield. Maar nu, bijna twee jaar later, rijst er een heel andere vraag. Want weten we eigenlijk nog wel hoe dat moet, weer werken op kantoor?

Er lijkt nu echt een einde te komen aan de coronamaatregelen, en daarmee is ook het einde aan het massaal thuiswerken in zicht. Wellicht gaat jouw werkgever over op hybride werken, en kun je deels nog vanuit huis blijven werken. Maar dat je zo nu en dan weer je gezicht op kantoor moet laten zien, daar ontkom je waarschijnlijk niet aan.

Einde van het thuiswerken

Plotseling slaat de paniek toe. Hoe moest dat ook alweer? Huishouden en een gezin combineren met een baan buitenshuis? Is het oude normaal eigenlijk wel zo relaxed als dat we dachten dat het was? Want laten we eerlijk zijn, veel ouders hebben de laatste tijd ook de voordelen van thuiswerken ervaren. In je pyjama of joggingpak achter de computer kruipen om half negen, even een wasje tussendoor, een boodschap halen of zelf je kinderen naar school kunnen brengen. We zijn er inmiddels aan gewend.

Uit onderzoek van Hogeschool Odisee blijkt dat 84% van de ouders hoopt dat ook na de coronamaatregelen thuiswerk (meer) mogelijk zal zijn. Ze geven aan dat thuiswerken een positief effect heeft op de balans tussen werk en gezin, en dat ze door thuis te werken efficiënter kunnen omgaan met hun tijd. Belangrijk detail in dit scenario is wel dat de kinderen dan niet thuis zijn.

Terug naar kantoor

Veel ouders vinden (deels) thuiswerken dus prettig, maar dat je (deels) weer naar kantoor moet binnenkort, daar ontkom je waarschijnlijk niet aan. Daarom geven we je graag wat tips.

1. Maak het bespreekbaar

Overleg met je leidinggevende over wat de mogelijkheden zijn, geef je eigen wensen aan en probeer samen tot een ideale situatie te komen. Misschien is het voor jou prettig om twee dagen naar kantoor te gaan en twee dagen thuis te werken bijvoorbeeld. Veel bedrijven zijn hier momenteel veel flexibeler in dan een aantal jaren geleden.

2. Privé en werk scheiden

Een voordeel van op kantoor werken is dat je makkelijker privé en werk gescheiden kunt houden. Grote kans namelijk dat jij de afgelopen jaren door het thuiswerken ook vaker ‘s avonds of in het weekend aan het werk was. Zorg dat je in je vrije tijd ook écht vrij bent, en besteed die tijd aan je gezin en bijvoorbeeld het huishouden. Je zal zien dat dit meer rust geeft.

3. Voorbereiding

Het is weer even wennen dat niet alleen je kinderen aangekleed en gewassen om half negen op school moeten zijn. Maar dat je zelf óók om die tijd gedoucht en aangekleed op kantoor moet verschijnen. Voorbereiding is daarbij het halve werk. Maak de broodtrommels de dag ervoor al klaar, kies alvast je kleding uit en pak je tas in. Het zijn kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld scheelt het je ‘s ochtends veel tijd.

4. Neem kleinere pauzes

Tijdens het thuiswerken was je misschien gewend om af en toe iets tussendoor te doen. Een was draaien, een kopje thee drinken met je kind of partner. Het is geen gek idee om die korte pauzes erin te houden, ook als je op kantoor bent. Zodat je daarna weer geconcentreerd aan het werk kunt.

5. Praat met collega’s

Nog een voordeel van op kantoor werken, is dat je jouw collega’s weer in real life ziet, en dat nodigt toch meer uit voor een babbeltje bij het koffiezetapparaat. Doe dat ook vooral, kletsen met collega’s is goed voor de teambuilding en zorgt vaak ook voor inspiratie of nieuwe inzichten.

6. Bouw het rustig op

Werkte je volledig vanuit huis? Neem dan de tijd om het op kantoor werken weer rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met één dag per week, en bouw het verder uit. Ook hiervoor is punt één van dit lijstje heel belangrijk.

En zie je er heel erg tegenop om weer naar kantoor te moeten? Dan herken jij je vast in onderstaande filmpje!

Dé tip om je kind te vermaken terwijl jij even kan (thuis)werken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.