Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Ouders 26 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Wel of geen kinderen? 3x vrouwen hebben spijt van hun keuze

Vroeg of laat stuiten we allemaal op die ene brandende vraag: “Wil ik moeder worden, of zie ik mijn toekomst liever kinderloos?” Voor de één is die vraag gemakkelijk te beantwoorden, terwijl het voor de ander een moeilijk dilemma is. Het komt dan ook wel eens voor dat je niet de juiste beslissing neemt. In de vriendengroep van redacteur Valéry zijn er een aantal vrouwen die spijt hebben van hun keuze, en leggen uit waarom.

Keuze om kinderen te nemen

Nu zullen niet alle vrouwen de luxe hebben om te kúnnen kiezen. Deze vrouwen hadden de keuze wel, maar hebben achteraf spijt van de beslissing die ze hebben genomen. Hoewel ze er niet trots op zijn, delen ze hun ervaring:

Mama bear

Suzanne (39): “Ik wist altijd dat ik moeder wilde worden. Ik vóelde het; het was een oerinstinct.  In de vriendengroep sta ik bekend als de ‘mama bear‘ en vind het heerlijk om voor anderen te zorgen. Wanneer ik zo’n tien jaar geleden mijn vriend ontmoette, dacht ik ook dat hij de vader van mijn kinderen zou worden. Hij was nog niet klaar voor het vaderschap, maar ik had geduld. Naarmate we ouder werden kwam die behoefte bij hem echter niet, en droomde ik in m’n uppie over een gezinsuitbreiding.

Ik raakte onverwacht zwanger, wat veel paniek bij mijn vriend veroorzaakte. Hij wilde heel graag dat ik het weg liet halen, en heeft heel erg op me in gepraat. ‘Je bent er zelf nog niet klaar voor’ zei hij dan. Of: ‘Het is een belachelijk idee om nú kinderen te nemen. Ik hoef er niets mee te maken te hebben.’ Dan ga je op die leeftijd wel aan jezelf twijfelen. Ik heb het toen laten weghalen, en heb daar op de dag van vandaag spijt van. Nu sta ik sterker in mijn schoenen en denk ik dat ik het prima alleen had gered.”

Plafonddiensten

Janou (30): “Bij mij is het juist het tegenovergestelde. Ik ben namelijk moeder van drie lieverds, maar als ik heel eerlijk ben heb ik er stiekem weleens spijt van. Dat klinkt gemeen, en ik schaam me voor die gedachte maar het is wel de waarheid. Als ik ‘s avonds in bed lig, wanneer iedereen slaapt en ik naar het plafond staar kan ik het niet helpen om te dromen van een leven zonder kinderen.

Er zijn nog zoveel dingen die ik had willen doen, maar die er nu niet van komen. Het duurde zo’n drie jaar voor ik deze gedachte durfde uit te spreken, en heb sinds kort een psycholoog. Door de gesprekken die ik tijdens de sessies heb ik leer ik dan ook in te zien dat mijn identiteit niet veranderd is sinds ik moeder ben geworden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

One night stand

Brigitte (42): “Spijt is een groot woord. Ik heb namelijk een leuk leven en ben best tevreden. Eigenlijk heb ik alles wat ik wil: een leuke vriend, een prachtig huis, een dik salaris en veel vrije tijd. Maar ik denk nog heel vaak over die ene beslissing. Ik was zestien, en werd zwanger door een onenightstand. De beslissing was toentertijd heel gemakkelijk. Er was namelijk geen haar op m’n hoofd die eraan dacht om kinderen te nemen.

Rond m’n dertigste probeerde ik opnieuw zwanger te raken, maar na twee miskramen, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en drie mislukte IVF behandelingen heb ik geaccepteerd dat ik geen moeder zal worden. Soms denk ik dan aan die zwangerschap in m’n tienerjaren en vraag mezelf die vreselijke vraag: wat als…..?”

Ook Sophie (31) brak haar zwangerschap bewust af. Hier lees je haar verhaal. 

Kinderwens maar nog niet zwanger? Probeer eens een fertiliteitsmassage!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.