Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 25 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

5x dit wil je weten voordat je als gezin een huisdier neemt

“Mogen we alsjeblieft een hond?” Als je voor elke keer dat je die zin hebt gehoord een euro zou krijgen, was je nu waarschijnlijk miljonair. Misschien heb jij er zelfs al wel aan toe gegeven en een huisdier voor je kind gekocht terwijl je er eigenlijk helemaal niet op zat te wachten.

In dat geval ben je niet de enige, uit onderzoek is namelijk gebleken dat een derde van ouders spijt hadden van het aanschaffen van een huisdier, omdat het je vrijheid erg beperkt.

Wat je wil weten voordat je een huisdier neemt

Woordvoerder van Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, vertelde Huffington Post dat er zeker een aantal dingen zijn die ouders moeten overwegen voordat ze een huisdier nemen.

1. Weet waar je aan begint

“Het is erg belangrijk dat mensen hun research doen voordat ze een huisdier nemen en zich goed voorbereiden op de verantwoordelijkheid voor een dier. Praat met een plaatselijk opvangcentrum of vraag om advies aan vrienden en familie die al huisdieren hebben.”

2. Wees realistisch over wie er uiteindelijk de last op zich zal nemen

“Huisdieren kunnen geweldig zijn , maar het is belangrijk dat iedereen voor ze zorgt.”

Uit een enquête die wordt ondersteunt door de RSPCA, is gebleken dat 30 procent van de ouders van mening is dat hun kinderen nauwelijks aandacht geven aan hun huisdier.

3. Denk na over de lange termijn

“Je moet echt rekening houden met de verantwoordelijkheid en betrokkenheid die er nodig is om voor een dier te zorgen, zegt de woordvoerder van RSPCA. “Honden leven bijvoorbeeld gemiddeld twaalf jaar en hebben veel zorg, tijd en beweging nodig. Je moet dus bereid zijn om dit twaalf jaar te doen.”

4. Overweeg de kosten.

“Uit de enquête is ook gebleken dat de gemiddelde huisdiereigenaar zegt 50 euro per maand te besteden aan voedsel en benodigdheden. Ben je bereid om dit uit te geven aan je huisdier en kan je dit missen?”

5. Ga na hoe een huisdier zou passen in je schema

“Denk eraan dat je genoeg ruimte nodig hebt voor een huisdier en dat het ook in je levenstijl moet passen. Ben je vaak genoeg thuis om de hond bijvoorbeeld uit te laten en de kat eten te geven?

Een leuke gezinshond voor de kinderen: maar welke hond kies je dan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.