Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Mentale gezondheid 24 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat je zelf kan doen om te herstellen van emotionele verwaarlozing in je jeugd

Emotionele verwaarlozing in je jeugd merk je vaak pas jaren later. Dat komt omdat je als kind je niet bewust bent van de verwaarlozing: je weet niet beter. Zoals het er thuis aan toe ging, was voor jou normaal. Het is vaak ook onbedoeld van je ouders. Ze reageerden niet of niet voldoende op je behoeftes en emoties en in je volwassen leven kan je hier tegenaan lopen. Gelukkig kun je wel zelf herstellen van emotionele verwaarlozing.

De meeste mensen komen er dus op oudere leeftijd pas achter dat ze emotioneel verwaarloosd zijn in hun jeugd met alle gevolgen van dien. Er zijn verschillende tekenen waaraan je kan herkennen dat je emotionele verwaarlozing in je opvoeding ervaren hebt.

Hoe ontstaat emotionele verwaarlozing?

Vaak ontstaat emotionele verwaarlozing onbedoeld, bijvoorbeeld doordat de ouders emotioneel niet of weinig beschikbaar zijn vanwege eigen problemen. Het ontstaat doordat je niet gezien wordt door je ouders, je emoties worden niet erkend en het voelt alsof je gevoelens er niet toe doen. Om daarmee te leren omgaan, want je weet niet anders, verstop je je gevoelens.

Je mocht bijvoorbeeld nooit boos zijn vroeger, of huilen. Er werd tegen je gezegd: ‘Dat deed echt niet zo’n pijn’ of ‘Stop nu maar met huilen, nu heb je genoeg gehuild’. Op dat moment merkte je er misschien niet veel van, al voelde je je soms wel eens onbegrepen of ongezien. Precies dat is emotionele verwaarlozing.

Naarmate je volwassen wordt, ervaar je misschien gevoelens van schuld of schaamte. Of je voelt überhaupt niets en als je wat voelt, weet je niet hoe je daarmee om moet gaan. Dat zijn gevolgen van emotioneel verwaarloosd worden in je jeugd.

Hoe herken je het bij jezelf?

Wanneer je als kind emotioneel verwaarloosd bent, heb je eigenlijk de boodschap meegekregen dat jouw gevoelens er niet toe doen. Daardoor ben je die gevoelens gaan wegdrukken. Als volwassene heb je dan ook weinig tot geen toegang meer tot je emoties terwijl die juist zo belangrijk zijn in het leven.

Je emoties verbinden je, ze informeren en leiden je, ze laten je grenzen aangeven en keuzes maken. Het is dan ook logisch dat je tegen de gevolgen van de verwaarlozing aanloopt ergens in je leven.

Herkenbaar voor volwassenen die in hun jeugd emotioneel verwaarloosd zijn:

  • Je voelt je leeg of gevoelloos
  • Je vindt het lastig om afhankelijk te zijn/ om om hulp te vragen
  • Je vindt het moeilijk om te vertellen wie je echt bent/ je kent jezelf niet goed
  • Je zet al snel je eigen behoeftes opzij voor iemand anders
  • Je schaamt je snel of voelt je snel schuldig
  • Je hebt een negatief zelfbeeld
  • Je kunt je emotioneel lastig uiten/ je kunt weinig emoties beschrijven

Wat kan je zelf doen om te herstellen van emotionele verwaarlozing in je jeugd?

Ten eerste: gun jezelf de tijd om te herstellen van de emotionele verwaarlozing van vroeger. Het heeft echt even de tijd nodig. Je herstel begint al wanneer je weet waarom je weinig voelt of je snel schuldig voelt. Wanneer je inziet dat jouw ‘imperfecties’ komen door je opvoeding, erken je dat het niet door jezelf komt.

Daarna is het goed om te leren inzien dat je er ook mag zijn, dat je emoties en behoeftes er mogen zijn. Accepteer jezelf en alles wat bij je hoort. Verzorg je innerlijk kind dat verwaarloosd is, bijvoorbeeld door meditatie of therapie.

Leer vaardigheden aan om emoties te gebruiken en voel vooral heel veel. Vind uit welke emoties je voelt, hoe je ermee om moet gaan en waar je grenzen liggen. Stap voor stap.

Wat is traumabinding? En hoe weet ik of ik in een traumaband zit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.