Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoeden 24 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Test: voed jij jouw kind zelfvoorzienend op?

Natuurlijk wil je het liefst alles voor je kind regelen, dat is ook niet gek als je bedenkt dat je hem als baby wel moest verzorgen. Toch komt er een leeftijd waarop ze meer zelfstandigheid willen en nodig hebben. De vraag is dan: voed jij je kind zelfvoorzienend op?

Met zelfvoorzienend bedoelen we of je kind het ook echt zelf kan, zoals zijn eigen huiswerk maken zonder dat jij constant meekijkt. Kan hij het in zijn eentje rooien? Het ligt natuurlijk aan de leeftijd wat een kind wel of niet kan, maar om nou echt uit te zoeken of jij je kind zelfvoorzienend opvoed, kan je de onderstaande vragen beantwoorden.

Voed jij je kind zelfvoorzienend op?

Ga ook gelijk na of jouw antwoord past bij het opvoeden van een zelfvoorzienend kind.

Iedereen in huis, dus ook de kinderen, moeten hun eigen spullen opruimen.

Kinderen kunnen nog weleens vergeten wat een zooi ze hebben gemaakt of voor het gemak geen tijd hebben om op te ruimen (terwijl jij dat na een hele dag werken natuurlijk wel hebt). Is het bij jullie in huis de gewoonte dat de kinderen zelf hun speelgoed en andere rommel opruimen of vind je dat meer een taak voor de volwassen in huis?

Zou jij je vijfjarige in de wijk laten buitenspelen of vind je hem nog te jong?

Het kan soms moeilijk zijn om je kind niet in zicht te hebben en als ze buitenspelen heb je vaak geen keuze daarin. Je kan met ze naar de speeltuin of in de tuin spelen, maar op een moment willen ze misschien met buurkindjes de wijk verkennen. En van die andere moeder mag dat wel. Ga jij daarin mee of hou je hem nog even in je zicht?

Je kind is zijn gymkleren vergeten. Breng je die naar school of hou je je voet stijf en zeg je nee?

‘Nee’ zeggen tegen je kind kan soms bijna onmogelijk voelen, zeker niet als je hem zo te zeggen in zijn eigen soep laat gaar koken.  Dan zijn er ook nog de ouders die het misschien één keer willen doen, maar daarna de streep trekken. Ze willen hun kind aan zijn spullen herinneren, maar het elke keer komen brengen als hij het vergeet, doen ze niet. Hij moet het leren, zullen ze zeggen.

Je vierjarige wil niet mee naar de supermarkt en krijgt een driftbui.

In deze situatie kan je meerdere dingen doen. Welke herken jij van jezelf terug?

  • Je pakt je kind op en zegt dat het leuk is geweest maar dat jullie nu moeten gaan.
  • Je weet nooit zo goed wat je moet doen, omdat je niet te gemeen wil overkomen maar ook niet over je heen wilt laten lopen als ouder.
  • Zeggen dat hij rustig moet worden en als dat niet gebeurt, pak je hem op en neem je hem, desnoods nog steeds schreeuwend, mee naar de auto.

Doen jouw kinderen klusjes in huis?

Het kan dat je kinderen nog erg jong zijn, maar de meeste ouders laten hun kinderen helpen in huis met klusjes. Gaat dat er ook zo bij jou aan toe of is het makkelijker als jij en je partner dat doen?

Je kind van tien jaar maakt zijn huiswerk. Help je hem daarbij?

Laat jij je kind helemaal vrij in zijn huiswerk of hou je toezicht? Het kan zijn dat je ook zijn huiswerk nakijkt en fouten aankruist of zelfs veranderd. Vertrouwen dat je kind zijn huiswerk doet zonder toezicht of aansporing heb je of heb je (nog) niet.

Je tiener wil naar een feestje, maar jij vind het niet fijn als hij gaat. Hij slaat de deur in je gezicht dicht en scheldt je uit.

Deze situatie kan je op verschillende manieren oplossen. Je kunt spijt krijgen en je kind toch laten gaan. Je kunt zeggen dat je dit onacceptabel gedrag vindt en dreigen met straf of uitleggen dat je zijn situatie snapt en als hij rustig is zeggen dat je dit geen leuke situatie vond.

Zelfvoorzienend

Waarschijnlijk kon je je bij de meeste situaties wel voorstellen wat je zou doen en ook of dat bij zou dragen aan de zelfvoorzienendheid van je kind. Zo is het bijvoorbeeld beter om kinderen wel klusjes te laten doen in huis, ondanks dat het langzamer of rommeliger gaat, zodat ze leren dat ze hun steentje kunnen bijdragen. Ga nog eens langs je antwoorden en denk na over de antwoorden die je gekozen hebt. Want wil je je kind blijven vertroetelen of wil je hem ook de wijde wereld insturen met de wijsheid die hij nodig heeft?

Zo herken je faalangst bij kinderen (en dit kan je ermee doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.