Redactie
Redactie Opvoeden 22 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

5x zo stimuleer je sociale vaardigheden bij je kind

Zodra je kind naar de basisschool gaat wordt zijn wereld een heel stuk groter. Alleen in de klas zitten al veel meer andere kids dan op de opvang en ook krijgt hij te maken met een juf of meester, misschien wel meerdere, en met verschillende regeltjes. Het is dan fijn als je kind al wat sociale vaardigheden onder de knie heeft.

Natuurlijk vormt zich dat naarmate hij ouder wordt, maar er zijn best wat dingen die je nu al kan doen om hem hierin te ondersteunen en stimuleren.

Sociale vaardigheden stimuleren

Wil je graag dat je kind sociaal wat sterker wordt? Dan kun je deze vijf dingen proberen.

1. Als eerste en misschien wel allerbelangrijkste: emoties leren kennen en benoemen

Heeft je kind dit onder de knie, dan heeft ‘ie een grote voorsprong als het aankomt op sociale vaardigheden. Hij zal namelijk zijn hele leven emoties moeten herkennen, benoemen en ermee om moeten gaan. Dat is de basis van het aangaan van vriendschappen en relaties, want als hij zijn eigen emoties kan herkennen, dan zal hij dit ook (sneller) kunnen bij anderen.

2. Leren communiceren

Als kids niet weten wat ze moeten doen wanneer een ander kindje iets van ze afpakt, zullen ze uit reactie misschien slaan, duwen of ander onwenselijk gedrag vertonen. Aan jou de taak om in te grijpen en te laten zien hoe het ook kan. Leer je kindje dat communiceren een van de meest belangrijke dingen is in de omgang met mensen.

3. Wel of niet leren delen?

Je zal waarschijnlijk denken, wel leren delen, want dat is wenselijk gedrag. Maar, en dit is erg belangrijk, forceer je je kind om te delen terwijl hij zich niet op zijn gemak voelt, dan werkt dit juist averechts. Denk er maar eens over na: je geeft zelf ook je fiets niet zomaar aan een ander als dat niet goed voelt. Wel kan je voorstellen dat je kindje om de beurt met het speelgoed speelt.

4. VIS: Very Important Speelgoed

Hoogstwaarschijnlijk heeft je kind speelgoed dat heel speciaal voor hem is, waar hij aan gehecht is. Laat hem dit op een plek neerleggen waar niemand erbij kan, als er andere kinderen over de vloer komen. Hij hoeft niet alles te delen met een ander.

5. Leer de gevoelens van anderen herkennen en benoemen

Door je kind deze vaardigheid aan te leren zal hij zich snel(ler) kunnen inleven in anderen en ook aan kunnen voelen wanneer hij iets doet wat een ander niet leuk vindt. Benoem vooral gevoelens van anderen en vraag je kind naar een oplossing hiervoor.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.