Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Henry (43): ‘Mijn zoon (14) heeft meerdere keren geld van mijn moeder gestolen’

Op het moment dat de zoon van Henry iets wilde bijverdienen, vertelde de moeder van Henry dat zij wel wat hulp kon gebruiken. “In het begin ging het goed, maar na een tijdje verdween er steeds meer geld uit de portemonnee van mijn moeder. Opeens spookte er door mijn hoofd dat het mijn zoon weleens kon zijn.”

“Mijn moeder is 82 jaar, slecht ter been en staat al bijna een jaar op de wachtlijst voor een verzorgingstehuis. Helaas is er nog geen plek voor haar. Samen met mijn twee zussen doen we boodschappen, maken we schoon en koken we voor haar. Ook hou ik de financiën in de gaten en pin ik iedere week geld voor haar. Naast mijn fulltime baan en gezin is het best zwaar, maar ik zie aan alles dat mijn moeder er ontzettend blij mee is.

Klusjes doen

Mijn zoon Sem wilde graag wat bijverdienen. Op het moment dat mijn moeder dat hoorde bood ze hem een bijbaantje aan. Iedere week zou hij op zaterdag of zondag zes uur komen helpen. Ze vond het niet alleen gezellig, maar ook kon ze de hulp goed gebruiken. Ze heeft een groot huis en een grote tuin, waar altijd wel wat te klussen valt. Sem kon dus het gras maaien, het onkruid wieden, nieuwe bollen planten en meer dingen doen.

In eerste maanden dat Sem klusjes deed heeft hij haar echt goed geholpen. Hij kreeg €5 per uur, wat voor iemand van zijn leeftijd best veel was. Toch was dit blijkbaar niet genoeg voor Sem. Mijn moeder gaf een paar keer aan dat ze geld uit haar portemonnee miste. Het leek mij sterk, want ik wist precies wat ik pinde en wat ze uitgaf aan de bakker en de groenteboer die twee keer in de week bij haar langskwamen. We hadden afgesproken dat ze alles wat ze zou uitgeven zou opschrijven in haar notitieblok.

Zelf pakken

Omdat mijn moeder vaak moe is en slecht ter been, zei ze na Sem zijn werkdag dat hij zelf €30 uit haar portemonnee mocht pakken. Zij schreef het bedrag in haar notitieblok op. Al snel kwamen mijn moeder en ik erachter dat er iets niet klopte. Elke week miste ze €20 en op een gegeven moment zelfs €50. Alleen mijn zussen, mijn zoon en ik konden bij haar portemonnee. Opeens spookte er door mijn hoofd dat het mijn zoon weleens kon zijn, ook al hoopte ik natuurlijk van niet.

Op een dag, nadat mijn zoon thuiskwam van zijn oma, ging hij boodschappen doen met mijn vrouw. Ik besloot stiekem in zijn portemonnee te kijken en zag in plaats van €30 ook nog een briefje van €50 zitten. Dat kon niet van hem zijn, want zoveel had hij nooit verdiend. Ik was enorm teleurgesteld en ook boos. Hoe kon je nu van je oma stelen?

Confrontatie

Toen mijn vrouw en zoon thuiskwamen heb ik direct mijn zoon geconfronteerd met het geld. Hij gaf toe dat hij extra geld had gepakt, maar zei direct dat dit de eerste keer was. Hij en ik wisten allebei dat dit niet zo was, maar hij wilde het niet toegeven. Daarna zijn we samen naar mijn moeder gereden, waar hij het geld aan haar heeft teruggegeven.

Hij heeft zijn excuses aan zijn oma aangeboden en zij vertelde dat ze teleurgesteld was. Als hij meer geld nodig had, dan kon hij het toch gewoon vragen? Waarom stelen? Ze zei tegen hem dat hij nog jong was en hiervan moest leren. Ze heeft besloten dat hij gewoon klusjes mocht blijven doen en dat doet hij nu nog steeds. Eén ding is er sindsdien wel veranderd: elke week als hij haar komt helpen staat er een envelop met zijn geld klaar, haar portemonnee is veilig opgeborgen.”

Als je kind steelt: waarom doen ze het en hoe kun je ze helpen dit gedrag te stoppen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.