Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld 23 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel ouders krijgen 30.000 euro compensatie na toeslagenaffaire

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen 30.000 euro compensatie krijgen. Maar hoeveel ouders hebben zich al aangemeld en hoeveel zijn intussen erkend? De deadline is verstreken, de cijfers zijn nu pijnlijk duidelijk.

De toeslagenaffaire, ook wel toeslagenschandaal, is een Nederlandse politieke affaire als gevolg van onterechte verdenkingen van fraude met toeslagen en een streng terugvorderingsbeleid van de Rijksoverheid. De zaak haalde de pers met kinderopvangtoeslagen, maar later bleek dat er soortgelijke problematiek speelde bij de huurtoeslag, de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de inkomstenbelasting. Nu is het payback time.

68 duizend gedupeerden in toeslagenaffaire

Meer dan 68.000 mensen hebben zich gemeld als mogelijke gedupeerden van de toeslagenaffaire. Het gaat om precies te zijn om in totaal 68.376 mensen die uiteindelijk bij de verantwoordelijke organisatie hebben aangeklopt voor de deadline, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Uiterlijk de laatste dag van vorig jaar mochten gedupeerden zich melden, hoewel er op 1 en 2 januari ook nog coulant werd gekeken naar meldingen vanwege de feestdagen. De Tweede Kamer wilde de laatste deadline voor het melden als gedupeerde aanvankelijk nog verzetten, maar het kabinet ging daar niet in mee.

30.000 euro compensatie al naar 33.225 ouders

Mensen van wie uit een eerste lichte toets blijkt dat zij gedupeerd zijn, komen in aanmerking voor 30.000 euro compensatie. Van de gemelde ouders heeft 95 procent al zo’n toets doorlopen. Momenteel zijn 33.225 ouders erkend gedupeerde. Zij hebben dus in elk geval al de 30.000 euro gekregen, en krijgen hulp met onder meer uitstaande schulden.

Na de eerste toets kunnen ouders een uitgebreidere ‘integrale beoordeling’ krijgen. Ruim de helft van de gemelde ouders heeft dat traject doorlopen. Uit dat traject kan blijken dat een ouder recht heeft op meer geld als compensatie van de toeslagenaffaire.

Onterecht als fraudeur bestempeld

Gedupeerden van de toeslagenaffaire werden onterecht als fraudeur behandeld. Zij moesten in veel gevallen in korte tijd grote bedragen aan ontvangen toeslagen terugbetalen. Bij sommigen leidde dit tot enorme financiële problemen. Het ging vooral om ontvangers van kinderopvangtoeslag. Naar aanleiding van het vernietigende rapport van een ondervragingscommissie over de kwestie, stapte begin 2021 het voltallige derde kabinet-Rutte op.

Check ook hoe het kabinet met miljarden richting Groningen smijt en overcompensatie slikt. Lees hier de inhoud en gevolgen van de toeslagenaffaire.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.