Ruth Oei
Ruth Oei Opvoeden 5 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

10x dingen waar je puber echt niet zonder kan (maar dan ook écht niet)

Wanneer het exact is gebeurd, vraag je je als ouder achteraf veelvuldig af. Waar is jouw lieve, altijd vrolijke, overactieve schatje gebleven? En wie is die mopperende, luie, whatsappende puber die op jouw bank hangt?

Nog steeds zijn ze ons even lief, maar een handleiding ‘Hoe om te gaan met je puber’ zou zeer welkom zijn. Vooral ook omdat hetgeen ze vroeger niet zonder konden, zoals lego en jouw kusjes en knuffels, nu ‘echt niet meer cool is’. Nu zijn er VBD’s waar je kind niet meer zonder kan. Inderdaad. ‘Veel Belangrijkere Dingen’

10 dingen waar je puber niet zonder kan. Never. Ever.

En oh-wee als het niet in huis is, of dat hij het niet kan vinden. Dan is het huis (en dat van de buren) te klein.

1. Zijn mobieltje. Met stip op één binnen gekomen sinds de dag dat je kind de wereld van de puberteit instapte. De telefoon lijkt zelfs aan zijn hand te zijn vastgegroeid. Niet aan zijn oor, want de dag dat je puber je belt om te zeggen dat hij wat later is, die komt voorlopig niet. Je mag als ouder als heel blij zijn als je een appje krijgt. Extra blij als het appje meer dan drie worden bevat.

2. Vrienden en vriendinnen. Bij binnenkomst struikel je over de rondslingerde sneakers van tenminste vijf andere pubers. Van welke jongens of meiden de bewuste gympen zijn, geen idee, want het hele gezelschap heeft zich teruggetrokken op de kamer van je kind. Met de deur dicht. En de muziek op standje burenruzie.

3. Zijn of haar bed. Maar dan wel op de momenten dat jij je kind het liefst uit dat bewuste bed zou zien. ‘s Avonds zijn ze met geen mogelijkheid ín bed te krijgen en ‘s ochtends zijn ze met geen mogelijkheid uít bed te krijgen.

4. Netflix. Nou kunnen we daar nog wel begrip voor opbrengen, want er zijn ook wel heel veel leuke series op Netflix te zien. Maar het concept ‘bingewatchen‘ is uitgevonden door pubers. De ouders van pubers volgden trouwens niet veel later.

5. Een volle ijskast. En met vol, bedoel wij dan ook echt tot de nok toe gevuld. Frisdrank, yoghurt, eieren, ketchup, restjes van het eten van gisteravond, kilootje kaas (voor de tosties). You name it, they’ll eat it.

6. Een overvolle voorraadkast. Leuk hoor, yoghurt, fruit en brood, maar wat ze het liefst de hele dag eten (na die tosti kaas) is paprikachips, Pringles, knakworst en M&M’s. En dat alles het liefst in multiverpakkingen. Of jij wel even alleen de boodschappen kan doen, want híj heeft het druk.

7a. Zijn ouwe gympen. Wel eens geprobeerd je puberzoon zo ver te krijgen dat hij meegaat om nieuwe gympen te kopen? Of überhaupt wil overwegen om nieuwe kleding kleding aan te schaffen? Je mag al blij zijn als hij om de twee dagen een schoon t-shirt aantrekt.

7b. Haar pinpas. Lees: jouw pinpas. Want hier hebben we gelijk het grootste verschil tussen puberjongens en pubermeiden te pakken. De meeste puberdochters winkelen het liefst elke dag, het lijkt ze ook nooit te gaan vervelen. En waar je jongens moet smeken om langer dan vijf minuten in de badkamer te vertoeven, je puberdochter krijg je er alleen uit als het brandalarm afgaat.

8. Een koptelefoon. Degene die beweert dat je op latere leeftijd doof kunt worden als je consequent het volume te hard hebt staan dat via de koptelefoon je oren bereikt, moet dan over twintig jaar bij tachtig procent van de huidige ‘headphones generatie’ even langsgaan voor een gehoortest.

9. Geld. En dan vooral jóuw geld. ‘Je hoeft het alleen maar even voor te schieten’. ‘Ik betaal je morgen gelijk terug’. Ik hoef ‘maar’ vijf euro hoor. ‘Had ik al gezegd dat ik het morgen terug betaal?’

10. Ja en Amen. Want als ouder mag je niet teveel ‘nee’ tegen je puber zeggen. Dat alleenrecht hebben zij kennelijk opgeeist, want ‘nee’ (of beter gezegd, ‘neehee’) is hun stopwoord.

5x dingen waar je puber dan wél weer uitermate goed zonder kan

1. Vitamines. Sorry, vitawát?
2. De schoolagenda. Kan je die na het schooljaar nog terugbrengen naar de winkel als hij toch niet gebruikt is?
3. Zeep. Nergens voor nodig. Een bus Axe deo volstaat ook. Meisjes daarentegen zijn dol op zeep. En parfum. En mascara. Lipgloss, blush, nagellak … heb je even?
4. De stofzuiger. Of überhaupt iets dat gerelateerd is aan ‘schoonmaken’ en ‘opruimen’
5. Verplichtingen. Enige vorm van uitleg lijkt ons overbodig.

Meer lezen over je puber?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.