Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

7 ouderwetse vaardigheden – dit moet je kind nog leren

Onze kinderen groeien op in de digitale wereld. Hier zitten veel leuke kanten aan, maar er zijn ook dingen die ze hierdoor niet meer leren. Vaardigheden die erg handig zijn. Kaartlezen of een telefoongesprek voeren bijvoorbeeld!

1. Dingen face-to-face zeggen

De communicatie van onze kinderen speelt zich vooral online af. Sterker nog, verkeringen worden met een sms’je beëindigd en ruzies worden op dezelfde manier of via de mail ‘uitgepraat’. Niet zonder risico, want woorden komen beter over als ze persoonlijk worden gezegd. Bovendien is het belangrijk voor kinderen om te leren zowel positieve als negatieve dingen te bespreken en dingen letterlijk uit te spreken.

2. Kaartlezen

Super handig natuurlijk al die navigatiesystemen en online routeplanners, maar wat nou als de accu leeg is of het apparaat stuk gaat? Dan is het best handig als je de weg kan vinden door ouderwets op een kaart te kijken of als je weet hoe een kompas werkt. Bovendien is het goed voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht en tijdsbesef.

3. Bellen

De meeste kinderen sms’en en whatsappen wat af, maar bellen wordt er nog weinig. Veel jongeren weten dan ook nauwelijks meer hoe ze een echt telefoongesprek moeten voeren met een kop en een staart. Jammer, want dit is een vaardigheid die ze nog goed kunnen gebruiken in de toekomst.

4. Netjes schrijven

Is jouw handschrift al niet meer zo netjes sinds je vooral typt en text? Het handschrift van veel middelbare scholieren is amper leesbaar. Niet zo gek; de meeste pubers typen liever dan dat ze schrijven. Bovendien wordt er op de meeste middelbare scholen niet of nauwelijks aandacht besteed aan netjes schrijven. Terwijl het hebben van een goed leesbaar handschrift toch behoorlijk handig is.

5. Brieven of kaarten schrijven

Wat is er leuker dan een echte verjaardagskaart of liefdesbrief ontvangen? Zo’n handgeschreven envelop met een postzegel, weet je nog, die opeens op de mat ligt. Daar kan geen digitaal bericht tegenop. Leer je kind dus hoe je brieven en kaartjes schrijft. Daar zal je zoon of dochter in de toekomst nog heel wat mensen blij mee maken.

6. Offline informatie opzoeken

Onze kinderen kunnen geen werkstuk of spreekbeurt meer maken zonder hulp van internet. En laten we eerlijk zijn, ook wij zoeken tegenwoordig alles op via Google. Toch is het handig om te weten hoe je dingen offline opzoekt. In een woordenboek of encyclopedie bijvoorbeeld. Gewoon zoals vroeger iedereen deed.

7. Leven zonder internet

Veel kinderen weten niet meer wat het is om zich te vervelen. Hebben ze niets te doen, dan grijpen ze naar hun telefoon of gaan ze gamen. Terwijl vervelen heel goed is voor kinderen. Het dwingt ze om zelf iets te bedenken en creatief te zijn. Genoeg redenen dus om je kind af en toe verplicht zijn telefoon uit te laten zetten of de spelcomputer een paar dagen op te bergen. Ze zullen eerst flink balen, maar al snel ontdekken dat er ook genoeg te beleven valt zonder internet.

Bron: parent.co

Kun jij nog andere vaardigheden bedenken die onze kinderen eigenlijk niet meer leren? Laat het ons hieronder weten!

Reageer op artikel:
7 ouderwetse vaardigheden – dit moet je kind nog leren
Sluiten