redactie
redactie Gedrag 19 jun 2018

Alleen fietsen: wanneer is dit verantwoord?

antwoord

Ik vind het heel moeilijk om te zeggen wanneer, waar en tot hoe laat je een kind alleen kunt laten fietsen. Elke kind, elke situatie en elke route is anders. De afstand is inderdaad geen probleem, maar als ouder zou ik een aantal dingen meenemen in mijn overwegingen:

 • Hoe zelfstandig en voorzichtig is je kind in het algemeen en in het verkeer cq. de buitenwereld? Sommige pubers kunnen nu eenmaal meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid aan dan andere. Bovendien kun je met de één heel goede afspraken maken – waarvan je weet dat hij zich eraan houdt – terwijl de ander wellicht wat moeilijker te vertrouwen is. Hou hier rekening mee bij je besluit. 
   
 • Natuurlijk is het ook heel begrijpelijk dat je zoon je onredelijk vindt en van mening is dat hij prima alleen kan fietsen. Dat is ook fijner en past bij het verlangen naar zelfstandigheid. Begrip tonen voor het feit dat hij dat graag wil en erkennen dat het vervelend is om niet alleen te mogen fietsen, helpt vaak om een goede basis te leggen voor verdere afspraken.
   
 • Wat naar pubers toe goed werkt is heel erg vanuit jezelf aangeven hoe je erin staat. In plaats van ‘dat is gevaarlijk en er gebeuren heel vaak enge dingen’ kun je beter zeggen: ‘ik vind dat niet prettig, want dan maak ik me zorgen dat er iets kan gebeuren onderweg’. Kijk hier eens voor handige tips voor een goed gesprek met pubers.
   
 • Ik zou om te beginnen samen kijken wat hij precies zou willen, wanneer het voorkomt en wat jij wel en niet goed vindt. Zo neem je het heel serieus en denk je er echt samen over na. In welke situaties zouden jullie kunnen afspreken dat het wel mag (bijvoorbeeld overdag of tot een bepaald tijdstip), welke alternatieven zijn er te bedenken waarin jullie je allebei kunnen vinden (ergens blijven slapen, een vriendje mee naar huis nemen en samen fietsen). Of is er een iets langere route die minder afgelegen is waar jij je wel in kunt vinden?
   
 • Overleg eens met andere puberouders uit de buurt. Hoe doen zij het, wat zijn hun afspraken? Sommige stukken zijn echt niet fijn om als jongere – zelfs als volwassene – alleen te fietsen. Als jij meent dat deze route daaronder valt, dan zou ik voet bij stuk houden. Maar het is belangrijk dat goed te overwegen en te onderbouwen, zodat je echt achter je besluit staat. Dan pas is het helder voor hem en stopt de discussie. Fiets de route eens samen met hem in het donker dan kunnen jullie het goed afwegen.
   
 • Bedenk ook voor jezelf wanneer het dan eventueel wel mag, want die vraag komt geheid!
Reageer op artikel:
Alleen fietsen: wanneer is dit verantwoord?
Sluiten