Gina Koninkx
Gina Koninkx Seksuele voorlichting 13 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Met pubers praten over anticonceptie: dit zijn de mogelijkheden

Anticonceptie. Een pittig onderwerp om met je dochter (en natuurlijk zoon) te bespreken, maar wel noodzakelijk. Anticonceptie beschermt je tegen een zwangerschap en als jouw kinderen op een leeftijd komen dat ze daaraan toe zijn, is het belangrijk dat je dit als ouder met ze hebt besproken.

Verschillende soorten anticonceptie

Er zijn verschillende manieren om je te beschermen tegen een zwangerschap. Hoewel het in de meeste gevallen vrouwen zijn die zich beschermen, is het ook belangrijk dat je dit bespreekt met je zoon (als hij eventueel een vriendinnetje krijgt of heeft). Dit zijn de mogelijkheden.

1. De pil

Eén van de meestgebruikte anticonceptiemiddelen is de pil. Gedurende 21 dagen slikt de vrouw een pil (deze zit in een strip), er komen hormonen in haar lichaam die er dan voor zorgen dat ze niet zwanger kan worden. Na deze 21 dagen heb je de stopweek, gedurende zeven dagen slik je de pil niet en treedt bloedverlies op.

Er zijn veel verschillende soorten pillen en het is goed om met de huisarts te overleggen welke pil het best bij je past. Een nadeel van de pil is dat je er elke dag aan moet denken. Als je hem vergeet ben je niet meer veilig voor een eventuele zwangerschap.

Er bestaat ook een prikpil, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dat een injectie die elke drie maanden wordt ingespoten waarna je bent beschermd tegen een zwangerschap.

2. Het spiraaltje

Een ander gangbare vorm van anticonceptie is het spiraaltje. Een spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en dat kan vaak gewoon bij de huisarts. Er bestaan twee soorten spiraaltjes: een koperspiraal en een hormoonspiraal.

Aan beide soorten zitten verschillende voor- en nadelen. Je kunt bij de huisarts bespreken wat de beste optie is. Met een hormoonspiraal ben je voor ongeveer vijf jaar beschermd tegen zwangerschappen en met een koperspiraaltje is dat tussen de vijf en tien jaar.

3. Condooms

Ook een condoom kan worden gebruikt als anticonceptie, let wel dit is zeker niet altijd veilig. Een condoom kan scheuren en hierdoor kunnen zaadcellen toch binnendringen. Het is belangrijk dat je dit bespreekt met je puber. Overigens is een condoom wél het beste beschermingsmiddel tegen SOA’s.

LEES OOK: Praten over seks met je kind per leeftijd; zo pak je het aan

4. De anticonceptiering

De anticonceptiering (ook wel NuvaRing genoemd) beschermt ook tegen zwangerschappen. Deze kunststof ring plaats je in de vagina en geeft hormonen af in je lichaam. De ring blijft drie weken op zijn plek zitten, waarna je de ring een week niet draagt. Als je deze ring goed gebruikt, is hij net zo betrouwbaar als de pil.

5. Het anticonceptiestaafje

Een anticonceptiestaafje wordt in de bovenarm geplaatst. Deze vorm van anticonceptie is net zo betrouwbaar als het slikken van de pil. Het staafje geeft hormonen af in je lijf waardoor je voor drie jaar bent beschermd tegen een zwangerschap. De huisarts kan dit staafje (pijnloos) plaatsen.

6. Een anticonceptiepleister

Een anticonceptiepleister plak je eenmaal per week op je huid gedurende drie weken. In de vierde week plak je geen pleister en zit je in je stopweek.

Er zijn nog een aantal opties, maar deze zijn minder gebruikelijk dan bovengenoemde vormen van anticonceptie. Ben jij benieuwd wat het best bij jouw dochter past? Doe hier de test.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.