Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 1 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Ik ben het niet eens met het schoolbeleid, moet ik ertegen ingaan?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Marlies (35) haar dilemma voor: “Onze basisschool heeft, waarschijnlijk net als vele andere scholen een schoolbeleid wat betreft eten en drinken. Zo mag mijn kind geen snoep, koek of andere ongezonde snacks mee naar school. Bepaalt de school dan dus wat mijn kind eet of geef ik die koek gewoon mee?”

“Het schoolbeleid van onze school is dat gezonde voeding het uitgangspunt is. Dat betekent dat kinderen in de ochtend fruit eten met elkaar en water drinken. Mijn dochter heeft een continurooster en eet dus tussen de middag met haar klas. Geadviseerd wordt om dan brood met gezond beleg mee te geven en wat groente of fruit. Koek, snoep en andere ongezonde snacks worden niet getolereerd. Ook wil de school dat er tussen de middag water gedronken wordt.

Niet eens met het schoolbeleid

Ik snap dat de school voor een gezonde levensstijl is en dat ze dat willen meegeven aan de kinderen. Maar ben ik niet degene die bepaalt wat ik mijn kind mee geef in haar lunchtrommeltje? Begrijp me niet verkeerd: ik ben zelf ook helemaal voor gezonde voeding, maar als ik mijn dochter een stukje zelfgebakken cake mee wil geven, dan moet dat toch kunnen? Het is niet zo dat ik haar elke dag een hele plak mee geef. Maar toen zij het stukje cake uit haar trommeltje pakte en de juf dit zag, moest ze het terug leggen en mee naar huis nemen. Ze moest het thuis maar opeten en tegen papa en mama zeggen dat dit niet in de broodtrommel hoort…

Dit is al een keer eerder gebeurd met een boterham met chocoladepasta. Dat was ook niet goed en die mocht ze dus ook niet opeten. En daar word ik boos om. Dat ze het bij de kinderen neerleggen. Mijn dochter kwam die dag thuis en zei dat ze zo’n honger had. Ik keek in haar trommel en daar lag haar boterham met chocopasta nog, en een halve Liga die ik meegegeven had. Laat het haar dan opeten en spreek mij er rechtstreeks op aan, toch? Ik ben benieuwd hoe andere ouders hierover denken en hoe ze hiermee omgaan.

Is jam niet net zo slecht als chocoladepasta?

En waar ligt de grens? Een ander kindje had laatst een pannenkoek meegekregen. Ik ken die moeder goed, dus ik had gevraagd hoe dat nou zat. Bleek dat ze van tevoren bij de juf aangegeven had dat het een suikervrije pannenkoek was (wat niet zo was) en dat er geen stroop of suiker, maar jam op zat. Dat was helemaal prima. Ehm… is jam niet net zo slecht als chocoladepasta dan?!

Bovendien vraag ik me af of dit wel de bedoeling is van een beleid. Het lijkt me prima als een school ergens voor gaat staan en daar advies over geeft. Maar uiteindelijk ligt deze verantwoordelijkheid toch echt bij de ouders, vind ik. Nu wil ik mijn dochter niet voor het blok zetten, dus geef ik haar geen ‘ongezonde’ snacks meer mee. Daar is ze zelf helemaal ok mee en ik vind het ook prima zo, maar hoe de school en de leerkrachten hiermee omgaan vind ik toch wel bijzonder. Ik heb het bestuur en de oudercommissie hier wel eens over gesproken, maar die blijven erbij dat het nu eenmaal beleid is en ze geen uitzonderingen maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.