Redactie
Redactie Vrije Tijd 9 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe je kinderen van kamperen laat houden

Kamperen is een fijne bezigheid voor het gezin. Buiten zijn is gezond voor kinderen, ze worden hier fysiek en emotioneel sterker door, ze slapen beter en hebben meer zelfvertrouwen. En daarnaast is het natuurlijk een ideale manier om jullie familieband te onderhouden.

Sommige ouders vinden dit alleen iets te spannend. Ze denken dat het misschien niet iets voor hun zoon of dochter is. Zo denken zij bijvoorbeeld aan angsten die de kinderen kunnen hebben. Begin daarom gemoedelijk met family camping, deze tips helpen jou daarbij:

Begin thuis

Dit doe je door de tent binnenshuis of in de tuin op te zetten. Doe alles in deze tent wat je op kampeervakantie ook zou doen. Slaap, eet, speel en enjoy the indoor camping life. Je kan eventueel wat kampeer-geluiden aanzetten op je telefoon. Op deze manier ‘proeven’ de kinderen vast van wat hen te wachten staat.

Kampeer vroeg en vaak

Begin wanneer de kinderen jong zijn. Op deze manier zijn zij makkelijker gewend en zullen zij het niet snel als eng ervaren. Er zijn zelfs ouders die met hun baby’s gaan kamperen. Dit kan zeker wanneer jullie goed voorbereid op pad gaan. De kinderen wennen al snel aan ‘buiten zijn’ en zullen dit op latere leeftijd nog altijd waarderen.

Onderdeel van het leven

Als het opzetten van een tent, het koken op een kampeer kookset, en het maken van vuur in jouw tweede natuur licht, is dit niet stressvol voor de kids. Als jullie (pap en mam) stress vrij blijven worden de kinderen hier niet mee ‘besmet’. Jullie genieten en dat doen zij ook! Kamperen kan ook wanneer er een tweede of derde kindje op komst is, je hebt alleen een beter matras nodig.

LEES OOK: Veel kinderen hebben een natuurtekort

Laat de verwachtingen varen

Thuis hebben jullie een bepaald slaapschema wat jullie hanteren. Wees niet boos op jezelf wanneer dit tijdens het kamperen niet helemaal wordt nageleefd. Go with the flow. Als jouw kleine een slaapje overslaat of minder goed slaapt, is dit niet het einde van de wereld. Laat je niet ontmoedigen en probeer het de volgende dag gewoon opnieuw.

Laat ze vies worden

Vies worden hoort eigenlijk een beetje bij kamperen. Van een beetje viezigheid wordt niemand ziek, sterker nog: ‘viezigheid’ draagt bij aan een sterker immuunsysteem. Dus maak je niet te veel zorgen wanneer de kinderen met modder in hun oren gaan slapen. Thuis kunnen zij weer lekker in bad.

Zoek een rustig plekje

Kamperen met jonge kinderen kan je beter op rustige momenten doen. Van een huilende baby op de camping wordt niemand (inclusief jijzelf) blij. Bespaar jezelf deze stress maar ook voor de kinderen. Zij zijn ook niet gebaat bij andere kleine jonge krijzers. Vermijd de piek seizoenen en kies voor de afgelegen plekjes.

Kies voor gemak

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Kies voor wegwerpartikelen en laat overbodig speelgoed thuis. De natuur biedt jouw kinderen genoeg om mee te spelen. Uiteraard ken jij je kinderen het beste. Mocht jij weten dat ze echt niet zonder hun favoriete knuffel of auto kunnen, neem jij deze wel mee. Hun favoriete dekentje kan bijvoorbeeld al wonderen voor de nachtrust doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.