Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 3 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Frenemies: waarom je kind afstand wil nemen van deze vrienden

Frenemies. De term voor vrienden die eigenlijk geen vrienden zijn. Klinkt verwarrend, en dat is het soms ook. Het lijken leuke vrienden, maar ondertussen levert hun aanwezigheid niets positiefs op. Wat als jouw kind vrienden heeft die eigenlijk helemaal niets positiefs brengen?

Frenemies

Waarschijnlijk heeft je kind het zelf niet eens door, maar als ouder zie je het maar al te duidelijk. Deze vrienden brengen helemaal niet het beste in je kind naar boven. Sterker nog: ze hebben zelfs een slechte invloed op ze. Sinds deze frenemies in beeld zijn, is je kind er niet positiever op geworden.

Bij een slechte invloed denk je al snel aan dramatische dingen, zoals het aansporen van slecht gedrag. Toch is een slechte invloed breder dan enkel het aanmoedigen om dat sigaretje te roken. Frenemies kunnen het leven van je kinderen op een heleboel manieren slecht beïnvloeden. Herken jij deze karaktereigenschappen bij de vrienden van je kind? Dan is het de hoogste tijd om even een gesprekje aan te knopen.

1. Geen support

Frenemies lijken op het eerste gezicht heel positief, maar zullen je kind niet volledig steunen in hun dromen. Heeft je kind een belangrijke sportwedstrijd op zaterdagmiddag? Frenemies zullen je zoon of dochter niet aanmoedigen, maar juist overhalen om die wedstrijd te skippen om gezellig naar het terras te gaan.

2. Manipuleren

Deze zogenaamde vrienden zijn een kei in manipuleren. Het zijn slimmeriken die precies weten hoe ze tegen je zoon of dochter moeten praten om hun zin te krijgen. “Ik praat wel met jouw crush, maar dan moet je wel mijn huiswerk maken.” Dat soort dingen. Het klinkt onschuldig, maar het kan (mentaal of fysiek) vervelende vormen aannemen.

3. Jaloezie

Deze frenemies zullen je kind nooit een oprecht complimentje geven. Wellicht uit jaloezie of eigen onzekerheid zullen ze je kind juist een vervelend gevoel geven. Dat komt omdat frenemies anderen altijd als competitie zien.

4. Roddelen

Ook kan het voorkomen dat de ‘vrienden’ schijnheilig zijn. Frenemies zullen dan ook aardig en leuk doen tegen je kind, maar achter hun rug om juist vervelende roddels verspreiden of nare dingen zeggen. Kortom: frenemies zullen je kinderen geen goed gevoel geven.

Wat kun jij doen?

Om ervoor te waken dat de frenemies geen negatieve impact hebben op je kind is het belangrijk dat je open communiceert met je kids. Jij kent je zoon of dochter het beste en weet welke aanpak daarvoor het meest geschikt is. Toch helpt het vaak niet om slecht over hun vrienden te praten. Ze zullen hun vrienden verdedigen en dat werkt alleen maar averechts. In plaats daarvan kun je je eigen vriendschappen beschrijven, of voorbeelden geven van frenemies in je eigen leven. Daarbij kun je vragen wat ze wel (en juist niet) waarderen aan hun vrienden. Op deze manier houd je het gesprek open, en zul je toch de boodschap kunnen overbrengen.

Op deze manier leer je je kinderen om de juiste vrienden te kiezen. 

Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.