Redactie
Redactie Gender 21 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Genderdysforie, wat is het precies?

Genderdysforie komt voort uit een gevoel van onbehagen over het eigen biologische geslacht.
Vaak gaat het samen met de wens om van het andere geslacht te willen zijn. De sterkte van dit gevoel kan verschillen en het kan ook verschillende vormen hebben. Steeds meer meisjes en jongeren willen (deels) van geslacht veranderen.

Kenmerken van genderdysforie

Bij veel jonge kinderen (onder de 12) die dit gevoel hebben, gaat het over of wordt het minder naarmate ze ouder worden. In het begin van de puberteit kunnen de gevoelens sterker worden door alle lichamelijke veranderingen.

  • teruggetrokken gedrag
  • bij jongens: sterke interesse in meisjeszaken, zich willen kleden als een meisje, liever met meisjes omgaan en een hekel hebben aan de mannelijke kenmerken van zichzelf
  • bij meisjes: sterke interesse in jongenszaken, zich willen kleden als een jongen, liever met jongens omgaan en een hekel hebben aan de vrouwelijke kenmerken van zichzelf

‘Mijn dochter van 4 wil een jongen zijn, hoe serieus moet ik dit nemen?’

Genderspecialisten kunnen diagnosticeren als er echt sprake is van genderdysforie, en een medische behandeling wenselijk is. Als je je zorgen maakt over je kind, dan is het een goed idee om dit te laten onderzoeken. Er volgt dan een zeer grondig onderzoek, om zeker te weten dat er inderdaad sprake is van genderdysforie.

‘Onze buurjongen is transgender, kan ik mijn zoon wel met hem laten spelen?’

Nuttige adressen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.