Gina Koninkx
Gina Koninkx Gebit 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De 5 dingen die essentieel zijn voor een gezond gebit bij je kids

Hoewel je kind het melkgebit volledig zal wisselen, is het net zo belangrijk dit gebit goed te onderhouden als de tanden en kiezen die uiteindelijk zullen blijven. Een goede tandenpoets routine begint bij jou en zal ervoor zorgen dat je kids een gezond gebit hebben én behouden.

Er zijn vijf dingen waar je goed op moet letten om het gebit van je kinderen gezond te houden.

Kinderen met een gezond gebit

Jij wil toch ook kids met een gezond gebit? Geen probleem. Als je op deze vijf dingen let, kan het eigenlijk niet mis gaan.

1. Poets 2 keer per dag het gebit van je kinderen (of laat ze dit zelf doen)

Je kinderen zullen twee keer per dag hun tanden moeten poetsen. Doe dit na het ontbijt en voordat ze gaan slapen. Check altijd even of ze hun tanden ook grondig poetsen en loop het desnoods zelf nog een keertje na.

2. Gebruik de juiste tandenborstel en tandpasta

Kinderen hebben een ander gebit dan volwassenen en dat dient dan ook anders verzorgd te worden. Gebruik altijd een zachte tandenborstel (deze mag ook elektrisch zijn) en tandpasta die fluoride bevat. Dit beschermt de tanden beter tegen gaatjes door het tandglazuur te versterken.

3. Vervang vaak genoeg de tandenborstel van je kind

Het wordt iedereen (dus ook jou) aangeraden om elke 3 maanden je tandenborstel te vervangen. Dit is beter voor de hygiëne en ook voor de werking van de tandenborstel.

4. Bezoek regelmatig de tandarts

Je dient met je kind minimeel één keer per jaar naar de tandarts te gaan. Het liefst zet je ze zelfs twee maal per jaar in de tandartsstoel. Heeft je kind eerder last van zijn of haar gebit? Maak dan meteen een afspraak bij de tandarts.

5. Let op het eten

Het voedingspatroon heeft ook in grote mate effect op het gebit van je kinderen. Zorg daarom voor maximaal 7 eetmomenten per dag. Dit betreft het ontbijt, de lunch, het avondeten en 3 à 4 snackmomenten tussendoor. Let natuurlijk op met suikers, zij staan erom bekend het gebit aan te kunnen tasten.

Is je kind bang voor de tandarts? Zo help je het er doorheen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.