Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Eten en Voeding 7 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

6x gezonde en goedkope lunch voor mee naar school

Nu de prijzen van producten stijgen, wordt het steeds een grotere uitdaging om gezond te blijven eten. Zeker nu er steeds meer mensen het gewoonweg niet meer allemaal kunnen betalen en hun kinderen soms zonder eten naar school gaan, maar de scholen willen wel dat de kinderen gezond eten tijdens de lunch, wat dan toch een uitdaging blijft.

Omdat de armoede in Nederland groeit, wil het Nationaal Schoolontbijt basisschoolkinderen die het nodig hebben gedurende het hele jaar ontbijt aanbieden. Eind november kunnen basisscholen zich als het goed is aanmelden voor ontbijtpakketten. Bedrijven uit de voedingsindustrie leveren de ontbijtproducten. Wel moet er daarnaast nog een subsidie worden gevonden voor de overige kosten.

Goed voor je portemonnee

Dit is natuurlijk een prettige regeling voor de kinderen die het echt nodig hebben, maar ook voor degenen die het nog wel kunnen betalen, zijn de kosten erg hoog geworden. Het kan daarom fijn zijn om een paar nieuwe ideeën te krijgen voor gezonde en goedkope lunches om je kind mee te geven. Daarom hebben wij een lijst samengesteld met heerlijke, gezonde lunches die ook goed zijn voor je portemonnee.

6x gezonde goedkope lunch

Met deze zes gezonde en goedkope snacks, zijn zowel jij als je kind blij. Een win-winsituatie dus!

1. Bakje gezonde snacks

Als je fruit en groente eten belangrijk vind, heb je veel van deze producten waarschijnlijk al in huis. Met een paar snoeptomaatjes, plakjes komkommer, stukjes paprika en een eitje doormidden heb je al een heerlijk bakje gezonde snacks. Het is wel belangrijk dat het bakje goed afsluitbaar is, zodat het lekker vers blijft. Uiteraard kun je het bakje vullen met wat jullie in huis hebben en wat je kind lekker vindt. Zo kun je ook stukjes kaas of worst erbij doen of voor de afwisseling wat nootjes erbij leggen.

2. Yoghurt met fruit

Een algemene bekende, maar zeker lekkere ontbijt optie. Maar waarom zou je dit niet als lunch mee kunnen nemen? Het is ideaal, omdat je de yoghurt kan combineren met allerlei soorten fruit. Aardbei, banaan, framboos, perzik, peer: wat je kind ook maar lekker vindt. Je kan hierin elke dag een nieuwe combinatie proberen en het kost je weinig tijd om het klaar te maken. Je kind zal een lange tijd er vol van zitten en hij heeft op deze manier al een stuk fruit op. Gezond bezig dus!

3. Broodje gezond

Natuurlijk, een broodje gezond is niet zo gezond als de naam doet geloven, maar je kan wel een broodje gezond voor je kind maken met iets minder ingrediënten (en saus). Smeer een broodje met kaas en doe daar komkommer of tomaat op. Het broodje wordt op die manier frisser en heeft net even wat meer smaak dan alleen kaas erop. En laat de saus en dressing lekker achterwege, dat maakt het vooral ongezond.

4. Lekkers op crackers

Ook op crackers kun je veel lekkere dingen doen. Geef je kind een paar crackers mee en vul daarnaast een bakje met beleg. Bijvoorbeeld kipfilet of kaas, en leg er plakjes komkommer bij, om het weer lekker fris te maken. Je kunt ook de crackers bedekken met bijvoorbeeld hüttekase, roomkaas of geitenkaas. Veel mensen vinden avocado lekker erop, maar daar moet je kind uiteraard van houden. Ook hier zijn zoveel combinaties mogelijk waar je elke dag wat anders mee kan doen.

5. Wrap het er in

Met wraps kun je ook allerlei kanten op. Waar begin je bijvoorbeeld mee? Je kunt er roomkaas, pesto, hummus of geitenkaas op smeren. Daarbovenop leg je kipfilet, salami of ham. Verder kun je erbij doen wat je wilt: spinazie blaadjes, rucola, avocado, paprika, sla, tomaten of komkommer. Kijk hierbij vooral wat je al in huis hebt, er zijn namelijk zoveel opties mogelijk. Ook hier is goed om te kijken naar wat je kind graag eet. Het kan eigenlijk niet gek genoeg.

6. Feestje op je boterham tijdens de lunch

Als je je kind gewoon een boterham mee wilt geven, kun je er ook voor kiezen om het iets feestelijker te maken. Zo zijn er tegenwoordig genoeg leuke versieringen te krijgen om bij de broodtrommel in te doen. Bijvoorbeeld vrolijke prikkertjes en vorkjes die je in het brood kunt prikken. Ook kun je het brood er leuker uit laten zien door gebruik te maken van vormpjes. Een broodtrommel waarin dierenvormpjes van brood liggen, wil toch iedereen?

Gratis lunch voor kinderen: dit vinden scholen zelf van het kabinetsplan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.