Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 12 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Mijn zoon (9) alleen thuisgelaten’

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Laura (41). Laura heeft spijt dat ze haar zoon alleen heeft thuisgelaten.

“Ik ben alleenstaande moeder van mijn zoon Viktor. Het is een schat van een jongen, maar is alles behalve zelfstandig. Van mijn vriendin hoorde ik dat haar kind van negen jaar vaak alleen thuisblijft, meehelpt in het huishouden en soms een boodschapje doet voor zijn moeder. Viktor deed dat nooit.

Oefenen met zelfstandig worden

Ik wilde met Viktor oefenen om zelfstandiger te worden. Te beginnen met wat meehelpen in het huishouden. Hij wilde graag een nieuwe game en die wilde ik hem best geven, maar dan moest hij daar wel iets voor doen. Met veel zin ging hij aan de slag. Zo ruimde hij de vaatwasser in en uit, vouwde hij steeds vaker de was op en waste hij zelfs mijn auto. Omdat er iets leuks tegenover stond vond hij het niet meer erg om mij te helpen.

Zoon alleen thuisgelaten

Ook wilde ik oefenen met Viktor af en toe alleen thuis te laten. Gewoon voor een snelle boodschap. Als alleenstaande moeder vond ik het namelijk soms best lastig om Viktor mee te nemen, hij wilde niet altijd meer mee. Dus liep ik zo nu en dan met een chagrijnige zoon in de supermarkt. De supermarkt was op vijf minuten afstand, dus ik zag geen probleem. Ik zou binnen twintig minuten terug zijn. Na vijf keer oefenen zei Viktor al hoe stoer hij zichzelf vond. Ik ging de keer daarop dan ook zonder zorgen op weg naar de winkel.

Vreemde man op de bank

Bij thuiskomst liep ik de woonkamer in en zag ik een vreemde man op de bank zitten, naast mijn zoon. Ik schrok me rot. Ik vroeg wie hij was en wat hij in mijn huis deed. Direct typte ik 112 in. De man zei daarop dat hij collecte liep en hij bij mijn huis had aangebeld. Hij had gevraagd aan Viktor of één van zijn ouders thuis was, maar dat was niet het geval. Viktor vroeg daarna aan de man of hij binnen op mij wilde wachten en dat deed hij. Ik vond het maar een gek verhaal en besloot de politie te bellen. Welke man zou er nu naast een kind dat alleen thuis is op de bank gaan zitten?

Politie gecheckt

De politie arriveerde snel en de identiteit van de man werd gecheckt. Er werd niets geks gevonden, maar toch klopte er iets niet. Ik vroeg meerdere keren aan Viktor of die meneer niet iets geks had gedaan of gevraagd, dit bleek gelukkig niet het geval te zijn. De man kreeg een waarschuwing en hij zag op dat moment ook wel in dat het geen slimme actie was. Zeker toen ik de politie inschakelende.

Spijt

Ik heb er veel spijt van dat ik alleen naar de supermarkt ben gegaan en mijn zoon alleen thuisgelaten heb. Waarom moest ik mijn kind opeens zonodig zelfstandig maken? Hij was er duidelijk nog niet aan toe. Stel je voor dat deze man hele andere intenties had gehad, dan had ik dat mijzelf nooit vergeven. Ik bedenk me nu wel twee keer of ik hem alleen laat of niet. Op dit moment loop ik gewoon weer met een chagrijnige Viktor in de supermarkt, of hij nu mee wil of niet, hij moet gewoon.”

Jady (46): ‘Door de vriendin van mijn ex wil mijn zoon (16) mij niet meer zien’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.