Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

6x tips om je kind goed in slaap te laten vallen

Niemand heeft het wondermiddel om een iedere nacht heerlijk diep door te laten slapen. Maar een groot deel van de slaapkwaliteit van je kind heeft te maken met hoe je je kind toestopt en laat inslapen. Hebben jullie een fijn bedtijdritueel, en heeft je kind de kans om op een rustige manier in slaap te vallen?  Dit zijn tips om je kind goed te laten inslapen.

Zo kan de nachtrust van je kind namelijk aanzienlijk verbeteren.

Hoe laat je een kind goed in slaap vallen?

Door je kind goed te laten inslapen, kan de nachtrust gedurende de hele nacht verbeteren. Deze tips kunnen daarbij helpen.

Rustige avond, geen schermen

Het kan goed zijn voor je kind om na het avondeten alleen rustige activiteiten voor te schotelen, zoals het lezen van een boek samen, napraten over de dag, knuffelen op de bank of het maken van een tekening. Liever laat je je kind niet meer naar beeldschermen kijken, want dat kan juist zorgen voor een slechtere nachtrust: het licht vermindert de aanmaak van melatonine.

Een duidelijk slaapritueel

Een vast slaapritme helpt met het slaap-waakritme van je kind. Iedere avond dezelfde volgorde van omkleden, boekjes lezen, knuffelen voor het slapen en het licht uit, maakt het hele proces voorspelbaar voor je kind, wat zorgt voor rust en beter slapen.

Voldoende lichaamsbeweging overdag

Zorg ervoor dat je kind overdag voldoende lichaamsbeweging krijgt. Zeker buitenspelen, een tot drie uur per dag, kan ervoor zorgen dat je kind aanzienlijk beter slaapt omdat het zijn energie goed kwijt heeft gekund overdag.

Inslapen met slaapmeditatie

Voor sommige kinderen kan een slaapmeditatie dé oplossing zijn om rust in hun lichaam en hoofd te creëren voor het slapengaan. Dat kan door middel van ademhalingsoefeningen en een verhaal dat ontspanning stimuleert. Het vergt even wat oefening, maar je kind kan er veel baat bij hebben.

Een geschikte slaapplek

Een slaapkamer die goed donker is (met eventueel een nachtlampje als je kind dat fijn vindt) en de ideale temperatuur tussen de 16 en 18 graden, bevordert de nachtrust en het in slaap komen. Bij voorkeur zorg je er ook voor dat de slaapkamer is opgeruimd: dit kunnen jullie deel maken van de routine voor het slapengaan.

Nabijheid

Veel kinderen worden soms nog ‘s nachts wakker omdat ze gewoon papa of mama even dichtbij willen hebben. Je kind uitgebreid knuffelend toestoppen kan ervoor zorgen dat je kind al in die behoefte wordt voorzien voordat hij naar bed gaat. Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor je kind veel lekkerder en dieper kan inslapen.

4x handige tips om je kind moe te maken voor het slapengaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.