Je puber gaat alleen op vakantie, hoe bereid je hen voor? Kinderpsycholoog geeft antwoord
De eindexamens zijn geweest, het schooljaar is bijna afgelopen en het is tijd om op vakantie te gaan. Misschien gaat jouw puber dit jaar wel voor het eerst alleen op vakantie. Hoe bereid je je kind hierop voor? We spreken een kinderpsycholoog.
“Kom niet met een maatregelenboekje. Geef ze vrijheid en verantwoordelijkheid”, adviseert ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. “Als je er vertrouwen in hebt dat ze het aankunnen, laat ze dan gaan. Laat de regie dan ook los, maar blijf wel de eerste beschermer voor als er hulp nodig is.”
Stel vragen
“Ga het gesprek aan met je puber over zijn of haar verantwoordelijkheid. Dat betekent niet dat je moet preken, maar stel bijvoorbeeld de volgende vragen. Waar voel jij je verantwoordelijk voor deze vakantie? Voel je je ook verantwoordelijk voor de andere (camping)gasten? Wat als je vriend iets doet waarmee hij zichzelf in gevaar brengt? Het gaat meer om het gesprek over verantwoordelijkheidsgevoel dan dat je een boekje geeft met maatregelen.”
Stel de norm met alcohol
“Wat betreft drinkgedrag bij je puber, laat dan zelf zien wat de norm is. Uit onderzoek blijkt dat de kans groter is dat een kind op zijn 25e een alcoholprobleem heeft, wanneer ouders hun kind op jonge leeftijd al toestaan om te drinken. Als je kind toch drinkt, wat hij waarschijnlijk wel gaat doen, laat dan zien dat je het er niet mee eens bent. Zo leert hij wat normaal is.
Ook voor het omgaan met geld, geldt dat je kind het beste zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen. Laat je kind fouten maken. Als je kind binnen drie dagen belt dat het geld op is, vraag dan wat er moet gebeuren. Vraagt je kind om geld te lenen, dan kun je dat de eerste vakantie doen. Maar leg uit dat dit de laatste keer is en dat hij dit de volgende vakantie zelf moet oplossen. Je kind denkt dan de volgende keer wel drie keer na voordat het jou belt. Als hij vervolgens opa belt om geld te lenen, is hem dat goed recht. Dan heeft je kind het goed geregeld, dan heeft hij zijn eigen leven gestuurd.”
Begin vroeg
“Maar bedenk wel dat verantwoordelijkheid geven niet pas op hun vijftiende begint. Begin daar al mee als ze drie of vier zijn en hevel dan de verantwoordelijkheid steeds meer over. Laat ze als ze drie zijn bijvoorbeeld zelf het moment uitkiezen waarop ze hun dagelijkse snoepje krijgen. Later gaat het om geld, drank, kamperen of wat voor zaken dan ook.”
Je puber steunen bij het afscheid nemen van een vakantieliefde: zo doe je dat!