Laura Saija
Laura Saija Alcohol en drugs 2 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Jongeren vinden cocaïnegebruik steeds normaler

Bijna een derde (29 procent) van de jongeren tussen 16 en 34 jaar vindt het kunnen om af en toe cocaïne te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Vier jaar geleden lag dit aantal met 22 procent nog op ruim een vijfde. Volgens het Trimbos-instituut is er geen toename in het cocaïnegebruik.

Er zijn indicaties dat het gebruik van cocaïne in steden zoals Utrecht, Eindhoven en Amsterdam hoger is. Dit is aangetoond door de aanwezigheid van cocaïneresten in het rioolwater van deze steden. Ongeveer een kwart van de uitgaande jongeren tussen 16 en 35 jaar heeft volgens gegevens van het Trimbos-instituut toegegeven ooit cocaïne te hebben gebruikt.

Jongeren vinden cocaïnegebruik steeds normaler

Ook volgens Jellinek lijkt het snuiven van een lijntje vooral onder jonge uitgaansliefhebbers bijna net zo normaal te zijn geworden als het bestellen van een biertje aan de bar. Volgens gegevens van Jellinek heeft ongeveer 26 procent van het jonge uitgaanspubliek het afgelopen jaar cocaïne gebruikt.

Het gebruik van cocaïne door jongeren in het uitgaansleven brengt verschillende gezondheidsrisico’s en gevaarlijke situaties met zich mee.

Gevaar cocaïnegebruik tijdens het uitgaan

Cocaïne is een stimulerend middel dat het centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Het kan leiden tot verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, oververhitting en hartritmestoornissen. Ook kan langdurig of zwaar gebruik leiden tot verslaving, slaapstoornissen, verlies van eetlust en psychische problemen zoals angst, paranoia en depressie. Cocaïnegebruik tijdens het uitgaan brengt verschillende gevaren met zich mee.

1. Slechte besluitvorming

Onder invloed van cocaïne kunnen jongeren impulsiever en roekelozer gedrag vertonen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals agressie, ongelukken en onbeschermde seks met grote consequenties.

2. Overdosering

Ongeacht de leeftijd kan het gebruik van cocaïne leiden tot een overdosis, wat levensbedreigend kan zijn. De risico’s nemen toe als jongeren andere middelen, zoals alcohol, combineren met cocaïne, wat het risico op ernstige gevolgen vergroot.

3. Verslavingsgevaar

Cocaïne is zeer verslavend, zelfs na een enkele keer gebruiken. Jongeren die het recreatief gebruiken, kunnen snel in een vicieuze cirkel van afhankelijkheid terechtkomen, waarbij ze steeds meer moeten gebruiken om dezelfde effecten te ervaren. Dit kan leiden tot aanzienlijke sociale, school- of werkgerelateerde problemen.

Dilemma: ‘Onze dochter (15) wil tot steeds later uitgaan, laten we dit toe of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.