Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Karin (44) ‘Mijn dochters vieren bewust geen Moederdag met me’

Wat voor veel moeders een prachtige dag zou moeten zijn, is voor Karin (44) altijd een gevoelige dag. Haar dochters kiezen er namelijk bewust voor om geen Moederdag te vieren.

“De afgelopen drie jaar zijn mijn dochters niet thuis geweest op Moederdag.”

Ze steken elkaar aan

“Mijn dochters zitten midden in de puberteit en verzetten zich tegen alles om hen heen. Ik krijg ze bijvoorbeeld met geen mogelijkheid aan hun huiswerk, waardoor ze allebei zijn blijven zitten afgelopen jaar.

Ook krijg ik regelmatig telefoontjes van hun leraren met de vraag waar mijn dochters zijn. Ze gaan vaak heel braaf ‘s ochtends van huis, maar spijbelen vervolgens de hele dag.

Ze steken elkaar natuurkijk aan. Wanneer de oudste een grote mond opzet, weet ik zeker dat de jongste ook brutaal zal worden. Op die manier blijft het een virtueuze cirkel.

Die brutaliteit is alleen maar erger geworden sinds de scheiding. Vier jaar geleden heb ik de relatie tussen mij en mijn ex verbroken, en dat heeft de kinderen heel erg geraakt. Mijn ex en ik hadden nooit ruzie, dus het was voor mijn dochters toentertijd allemaal heel verwarrend.

In hun ogen was alles goed, en ze hadden alles wat hun hartjes begeerden. Ze snapten niet waarom ik de stekker eruit trok. Toch was het besluit voor mij heel duidelijk. Mijn ex en ik leefden al enige tijd als broer en zus, en dat trok ik niet meer.

Ze vieren bewust geen Moederdag

Door de scheiding hebben mijn kinderen veel moeten inleveren. We zijn verhuisd, waardoor ze niet alleen afscheid moesten nemen van hun vrienden in de buurt, maar ze hebben ook een nieuwe sportvereniging moeten zoeken. Voor een tiener zijn dat natuurlijk essentiële dingen.

Aangezien de keuze voor de scheiding van mij kwam, werd mijn ex door de buitenwereld als slachtoffer gezien, en ik was de boosdoener. Ook mijn kinderen vonden het vooral heel zielig voor hun vader, en gaven mij de schuld. Mijn ex is bijvoorbeeld een hele tijd depressief geweest, en dat kwam volgens mijn dochters ook door mij.

Sinds de scheiding hebben mijn dochters demonstratief geen Moederdag gevierd. Het eerste jaar hebben ze mij compleet genegeerd, en de andere jaren zijn ze niet eens thuis geweest.

Vorig jaar heb ik gevraagd of mijn ex met ze kon praten in de hoop dat ze zo op andere gedachten zouden komen. Dat had echter geen zin. Sterker nog; hij plande een midweek Parijs met mijn dochters, precies op Moederdag.

Ik heb me er ondertussen bij neergelegd maar het blijft natuurlijk teleurstellend. Gelukkig heb ik een zus en hele lieve neefjes waar ik naar toe kan. Op die manier voelt het toch een beetje als Moederdag.”

Lisa: ‘Dat een leraar zoveel invloed op je heeft kan echt een eye-opener zijn’

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.